"Βάλσαμο στις πληγές" της αγοράς αποτελεί η ανοδική αντίδραση-ανάκαμψη που σημειώθηκε σήμερα στο ΧΑ, μετά από 4 μέρες δραματικών απωλειών. Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται, οι ανησυχίες αμβλύνονται, ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης απομακρύνεται. Ομως το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφική καταιγίδα των προηγούμενων ημερών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ μπαίνει τώρα σε φάση αποκατάστασης-διόρθωσης των μεγάλων στρεβλώσεων. Προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με αυξημένη συναλλακτική κίνηση και διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα δεικτοβαρών μετοχών. Επισημαίνουν όμως ότι σαφής ανοδική τάση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες.
Θετική ένδειξη ο υψηλός τζίρος (94 εκατ. ευρώ σήμερα), που υποδηλώνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές επιστρέφουν ως αγοραστές, με δέλεαρ τις χαμηλές πλέον αποτιμήσεις κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό.
Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση τάσης και δυναμικής θα είναι βέβαια η στάση των ξένων χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνίστησαν στην "καταβύθιση" των τραπεζικών μετοχών, και χθες λειτούργησαν ως "διασώστες" για να αποτρέψουν το ολοκληρωτικό ναυάγιο.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν οι τράπεζες, καθώς το ζήτημα των ελέγχων (AQR) που ζητά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει, ενώ στο προσκήνιο θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες τα θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά θα αποτελέσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στις οποίες θα προκύψουν αναπόφευκτα διαφορές απόψεων και εντάσεις, κυρίως λόγω απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο τώρα δεν είναι τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση και πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση, αλλά πώς θα διασκεδασθούν οι ανησυχίες των ξένων διαχειριστών για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, υπό το βάρος των απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Ως προς τη δυναμική της αγοράς επισημαίνουν ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση και η επιβεβαίωση της στήριξης του ΓΔ στην περιοχή των 765 μονάδων, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος ενός νέου κύματος διόρθωσης.
Ακριβώς σ' αυτά τα επίπεδα βρίσκεται τώρα ο Γενικός Δείκτης. Σήμερα έκλεισε στις 765,99 μονάδες, με άνοδο 1,06%, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 759,52 μονάδων (+0,20%) και 776,34 (+2,42%). Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την άποψη ότι η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας και ότι θα ακολουθήσει έντονη μεταβλητότητα.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 2.021,86 μονάδες. Με +1,69% τερμάτισε ο Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +7,37%, αλλά σταδιακά απώλεσε σημαντικό μέρος των κερδών του. Εκλεισε με άνοδο 3,79% στις 871,43 μονάδες.
Πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς, η οποία με +9,3% κάλυψε μέρος των μεγάλων χθεσινών απωλειών της (είχε υποχωρήσει κατά 22%). Εθνική +4,3%, Alpha +3,3%, Eurobank +1,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-4,3%)
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips ξεχώρισαν: Βιοχάλκο +2,8%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +2,5%, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ +1,4%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η MIG σημείωσε άνοδο 3,8% με μεγάλο όγκο συναλλαγών