Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει πάλι και οι εντεινόμενες παρασκηνιακές διεργασίες προμηνύουν ένα πολύ «θερμό καλοκαίρι», που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις κάλπες. Οι εξελίξεις ανατρέπουν τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία ανέμενε ότι μετά το κλείσιμο του σκοπιανού, τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια, ο χρόνος θ’ αρχίσει να κυλάει προς όφελος της.
Σ’ αυτή τη θετική συγκυρία που η κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα μπορέσει να «εξαργυρώσει» πολιτικά τις επιτυχίες της, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μία κλιμακούμενη επίθεση σε πολλά μέτωπα, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μελλοντικά μπορεί να καταστήσει δυσχερή έως ανέφικτη την προώθηση κρίσιμων κυβερνητικών επιλογών οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, όπως επίσης και στο σκοπιανό και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων της χώρας.
Προς το παρόν, το φλέγον ζήτημα που βρίσκεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας, απασχολώντας αναλυτές, media και κομματικά επιτελεία, είναι η βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, που τίθεται εν αμφιβόλω λόγω των εξελίξεων στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ.
Η πρόταση μομφής
Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου ότι παραμένει αμετακίνητος στις επιλογές του και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, η αποδυνάμωση του κόμματος του με τις αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για σενάρια αλλαγής των συσχετισμών κοινοβουλευτικών δυνάμεων και αποσταθεροποίησης ή και ανατροπής της κυβέρνησης.
Στην προοπτική αυτή φαίνεται ότι πόνταρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κατέθετε την – εκ προοιμίου καταδικασμένη σε απόρριψη – πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Από εκεί, με τη διαφοροποίηση/διαγραφή του Δημ. Καμμένου, άρχισε το «ξήλωμα» της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που συνεχίστηκε με την αποχώρηση από τους ΑΝ.ΕΛ του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γ. Λαζαρίδη.
Ενα ακόμη καθοριστικής σημασίας βήμα μπορεί να γίνει με την φημολογούμενη ως επικείμενη αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή, που θα περιορίσει την κυβερνητική πλειοψηφία στο οριακό 151.
Αποσταθεροποίηση
Ξένοι σχολιαστές και διεθνείς οίκοι άρχισαν ήδη να μιλούν για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, προκαλώντας «μούδιασμα» στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Καμμένος καταγγέλλουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποστασίας και ανατροπής της κυβέρνησης, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ και χρηματοδοτούμενο από επιχειρηματικούς παράγοντες. Στο «κάδρο» βάζουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη – τον οποίο μέχρι πρόσφατα η αντιπολίτευση «χρέωνε» στην κυβέρνηση.
Οι καταγγελίες αυτές προκαλούν περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος και αναμένεται ότι θα δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση και στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.
Οργανώνουν άμυνα
Ανεξάρτητα πάντως από τη βασιμότητα τους ή μη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την «άμυνα» της, ώστε να μη βρεθεί να εξαρτάται η επιβίωση της από την ψήφο ενός και μόνον βουλευτή.
Σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου και πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ – τις οποίες επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη – στην κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ενταχθούν σύντομα τουλάχιστο δύο ή τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές. Δεν θα προσχωρήσουν αμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα εκφράσουν την στήριξη τους στην κυβέρνηση και ενδεχομένως θα ενταχθούν ως συνεργαζόμενοι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Ανάλογες «ενισχύσεις» αναμένει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από τη ΝΔ.
Προς το παρόν το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αναγκασθεί να δίνει συνεχείς μάχες με αντιπάλους – πολιτικούς και οικονομικά συμφέροντα - που υπερτερούν σε «δύναμη πυρός»
Χ. ΝΙΑΚΑΣ