Με την ψηφοφορία επί των προτάσεων που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή, αποτυπώνοντας τους πρώτους συσχετισμούς και τις στρατηγικές των κομμάτων ενόψει της συνέχειας.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και οι επιμέρους επιφυλάξεις
Το κυβερνών κόμμα υπερψήφισε το σύνολο των προτάσεών του, με τον γενικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να επιβεβαιώνει τη θετική ψήφο της παράταξης.
Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι βουλευτές-μέλη της επιτροπής που έχουν εκφράσει διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις, στηρίζουν μεν τη συνολική πρόταση, αλλά διατηρούν το δικαίωμα να τοποθετηθούν αναλυτικά στην Ολομέλεια και να αποφασίσουν κατά συνείδηση.
Το «παρών» του ΠΑΣΟΚ και το μέτωπο της αντιπολίτευσης
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάση του «παρών» για 15 συγκεκριμένα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Πρόκειται για σημεία όπου το κόμμα έχει διαμορφώσει και καταθέσει τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις.
Τα άρθρα αυτά είναι τα: 5, 14, 15, 16, 17, 21, 24, 29, 44 παρ. 2, 51 παρ. 4, 86, 89, 90 παρ. 5, 101Α και 102. Για όλες τις υπόλοιπες διατάξεις που εισηγείται η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με καταψηφιστική ψήφο.
Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τήρησαν απόλυτα αρνητική στάση, καταψηφίζοντας το σύνολο της κυβερνητικής πρότασης.
Οδικός χάρτης: Τα επόμενα βήματα στην Ολομέλεια
Η έκθεση της Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τις αναλυτικές θέσεις των κομμάτων και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, θα υποβληθεί άμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει ο κ. Κακλαμάνης, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.
Η διαδικασία προβλέπει δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, με μεσοδιάστημα ενός μηνός:
-
Πρώτη ψηφοφορία: Θα αφορά αποκλειστικά τη διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης των άρθρων και των παραγράφων που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.
-
Δεύτερη ψηφοφορία (τέλη Αυγούστου): Θα εστιάσει μόνο στις διατάξεις που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 151 ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.