Πολιτική

Πολιτικός Αρμαγεδδών χτυπάει τις αγορές


Πως ερμηνεύουν οι επενδυτές τις συγκρούσεις στην ΕΕ και ποιά θα είναι η επόμενη μέρα. Παρεμβαίνει το ΔΝΤ

Μια ακόμη εβδομάδα αναταράξεων ξεκίνησε με το αργό να υποχωρεί στα 28 δολάρια και τα ασιατικά χρηματιστήρια να βυθίζονται, ενώ τα ρευστοποιημένα κεφάλαια παραμένουν σε ρευστό, είτε φυγαδεύονται στον χρυσό, όπου και η φυσική ζήτηση βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Η είσοδος του Ιράν στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα με διάθεση άντλησης κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για επιστροφή στην Ευρώπη, σκιαγραφούν μια μάλλον αρνητική οικονομική συγκυρία.

Η προοπτική πολιτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη με αφορμή το προσφυγικό και οδηγό τις θέσεις Κάμερον για ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας σε όλα τα επίπεδα προκαλούν ανησυχία στις αγορές. Παράλληλα οι γερμανικές πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι με στόχο την παρεμπόδιση της ΕΚΤ στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις αγορές. Σύμμαχοι της Μέρκελ υποστηρίζουν ότι είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρει διέξοδο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και μάλιστα καλούν την καγκελάριο να στείλει το εν λόγω μήνυμα στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολέμιοι του QE είναι πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να μετριάσει την «οικονομική δυσπραγία», καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη υποχωρεί. Όπως λένε όμως, η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και τους ιδιώτες επενδυτές, που τείνουν να προτιμούν χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.

Κάθε φορά που ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει «μη ορθολογικά οικονομικές απόψεις» (πάντα κατά τους Γερμανούς) καταφθάνει η επίθεση από τον έτερο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, ο κ. Βάιντμαν δεν παραλείπει, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, να είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που διαφωνεί με τις αποφάσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε αγορές ομολόγων ή επιτόκια-πέναλτι για τις τράπεζες που επιμένουν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ και όχι να τα διοχετεύουν –όπως υποτίθεται ότι είναι ο «θεσμικός τους ρόλος»– στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε περίεργο που και τώρα η απόφαση για τα επιτόκια δεν ήταν... ομόφωνη.
 
Ο επικεφαλής της Bundesbank έχει τη συνήθεια να διαφωνεί με τις δηλώσεις (και τις προθέσεις) του Μάριο Ντράγκι. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του στο έσπευσε να κατακεραυνώσει την ΕΚΤ, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος στα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Nτράγκι, για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Ο Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η διατήρησή του QE για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επιλύει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η χαλαρή πολιτική χάνει την αποτελεσματικότητά της» ανέφερε.«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν πρέπει να συνεχιστεί περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε.
 
Δυναμική επανασύστασης του άξονα των Νοτίων με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη ριζοσπαστικοποίηση του Νότου σε οικονομικά ζητήματα, που εκδηλώνεται με την εκλογή αριστερόστροφων κυβερνήσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, σκηνικό που δημιουργεί δυναμική επανασύστασης του άξονα των Νοτίων με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας και την τελική εμπλοκή του Φρανσουά Ολάντ.

Η αδυναμία όμως του διευθυντηρίου της Ευρώπης να παράξει ρεαλιστικές λύσεις και προστάσεις τόσο στα μείζονα οικονομικά ζητήματα όσο και στο προσφυγικό καθιστά την Κομισιόν αναποτελεσματική, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση τη γερμανική κηδεμονία.

Οι αγορές αναγνωρίζουν τις ενδείξεις αυτές ως μεσοπρόθεσμο ρίσκο και προοπτική ενίσχυσης της αβεβαιότητας, ενώ το περιβάλλον οδηγεί σε καταναλωτική καχεξία και απροθυμία ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές. Η στασιμόητα που δημιουργείται από την πολιτική διελκυστίνδα λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις μετοχές.

Οι προεκτάσεις της σοβούσας πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη εκτείνονται όμως  και στις ασιατικές αγορές καθώς και στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook που ανακοινώνεται αύριο στην Τράπεζα της Αγγλίας αναθεωρεί επί τα χείρω τους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη και καλεί σε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής αβεβαιότητας.

Αρνητικό το κλίμα στην Ασία
 
Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι πρωινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Ασίας, με ανοδικές τάσεις να καταγράφονται μόνο στην Κίνα, και με την Ιαπωνία και την Αυστραλία να φλερτάρουν με το bear market. Καταλυτικός παράγοντας για την απότομη πτώση των δεικτών θεωρείται η αυξανόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος, άσκησε έντονες πιέσεις στις ξένες τράπεζες να τοποθετήσουν αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα.
 
Στα της συνεδρίασης, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ ASX 200 έχασε περισσότερο από 0,7% και διαμορφώθηκε σε 4,858 μονάδες, σχεδόν 19% χαμηλότερα από τον Απρίλιο, οπότε είχε διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά. 

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,12% στις 16.955μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες άγγιξαν ακόμη και το 2,39%.

nikkei18-1

Τα κινεζικά χρηματιστήρια κυμάνθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Στη Σαγκάη, ο δείκτης Shanghai Composite ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,47% και διαμορφώθηκε στις 2.913 μονάδες. Ο κινεζικός δείκτης έχει απολέσει συνολικά το 43,58% της αξίας του από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2016 έχει υποχωρήσει κατά 11,58%.

shanghai18-1

Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng ο οποίος βρίσκεται σε bear market από τον Αύγουστο, έχασε 1,1% και έκλεισε στις 19,355 μονάδες. 

hang18-1

Στα 28 δολάρια το βαρέλι κατρακυλά το πετρέλαιο 

Σε χαμηλό 13 ετών το αργό διαμορφώθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, διολισθαίνοντας αρκετά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια του  WTI υποχωρούν κατά 2,07%, ή 33 σεντς στα 28,81 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. 

 crude18-1

Αντίστοιχα, στο ICE του Λονδίνου το αργό τύπου Brent καταγράφουν πτώση κατά 2,66%, ή 35 σεντς στα 28,17 δολάρια ανά βαρέλι.

 
brent18-1
 
Στα ύψη ο δείκτης φόβου 
 
Στο μέγιστο έχει επανέλθει η μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και με "φόντο" τη ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου.
 
Η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές δεν απέχει πολύ από τον πανικό, γεγονός που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον δείκτη φόβου VIX.
 
 
Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει το QE λόγω πετρελαίου
 
Το 61% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θεωρούν πιθανές και τις επιλογές της αύξησης του μηνιαίου ορίου του QE, καθώς και της περικοπής των επιτοκίων καταθέσεων
 
Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν, προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση μέσα στο έτος, από 40% τον Δεκέμβριο, μετά τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα να πιεστεί περαιτέρω το
outlook του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
 
Συγκεκριμένα, το 57% θεωρεί πιθανό ο Ντράγκι να επεκτείνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ που είναι τώρα, ενώ το 53% «βλέπει» και μια ακόμα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις