Χρηστικά

Πώς ΔΕΝ θα συνδεθείτε με την Εφορία της… Νιγηρίας!


Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για να γλτώσετε από τους χάκερς που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σύνδεση με το Taxisnet συστήνει η ΑΑΔΕ, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν περιπέτειες, καθώς ενδέχεται χάκερ να έχουν αντιγράψει την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ και να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία από τους υπολογιστές.

Το χακάρισμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ΑΑΔΕ έχει ήδη γίνει, με επιτήδειους που στέλνουν μηνύματα σε ανυποψίαστους φορολογούμενους, τους οποίους ενημερώνουν ότι έχουν επιστροφή φόρου και πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να «τακτοποιηθεί» η επιστροφή.

Στην πραγματικότητα η συναλλαγή που «τακτοποιείται» είναι η εγκατάσταση λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εκείνου που θα ανοίξει το email και η υποκλοπή των προσωπικών του δεδομένων.

Ακολούθως, του αδειάζουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν. Το συγκεκριμένο κόλπο έκανε την εμφάνισή του από το καλοκαίρι του 2022 και έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα.

Επίσης, λαμβάνουν μηνύματα ότι έχουν… κληρονομήσει κάποιον θείο στη Νιγηρία ή δρομολογούν μια αποδοτική επένδυση που πολλαπλασιάζει τα χρήματα και πρέπει να αποστείλουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Ενόψει την έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023 και της πρόσβασης στο Taxisnet περισσότερων από 8.000.000 φορολογουμένων, η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προκειμένου οι υπόχρεοι να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές «κακοτοπιές».

Οι οδηγίες αφορούν στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουν στην ακριβή ηλεκτρονική διεύθυνση που πληκτρολογούν, στα στοιχεία ασφαλείας της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που πρέπει να προσέχουν, καθώς και συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιούν.

Ο οδηγός της ΑΑΔΕ

1. Πώς μπορώ να συνδεθώ με ασφάλεια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Συνδεθείτε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr και όχι μέσω συνδέσμων (links) που πιθανόν σας έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά ή έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες τρίτων ή μηχανές αναζήτησης.

2. Πώς γνωρίζω ανά πάσα στιγμή ότι έχω συνδεθεί σε αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας;

Συνδέεστε στη σελίδα εισόδου (login σελίδα) όπου σας ζητείται να συμπληρώσετε το λογαριασμό χρήστη (username) καθώς και τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης (password). Προτού καταχωρήσετε τα στοιχεία σας, ελέγξτε αν η διεύθυνση αρχίζει με το https (αντί του http) και υπάρχει εικονίδιο με λουκέτο. Με διπλό κλικ στο λουκέτο, θα εμφανιστούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι η γνήσια ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

3. Τι πρέπει να προσέξω πριν συνδεθώ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Για τη μέγιστη προστασία των συναλλαγών σας, πριν συνδεθείτε με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να φροντίζετε για τα εξής:
• Να χρησιμοποιείτε ευρέως γνωστό φυλλομετρητή διαδικτύου (browser), ο οποίος είτε είναι προεγκατεστημένος στον προσωπικό σας υπολογιστή είτε προέρχεται από αξιόπιστο κατασκευαστή (όπως Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera).
• Να ελέγχετε τακτικά ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση του φυλλομετρητή.
• Να έχετε εγκαταστήσει λογισμικό αντιϊκής προστασίας (antivirus) από ευρέως γνωστό κατασκευαστή και να ελέγχετε τακτικά ότι είναι ενημερωμένο.
• Να ελέγχετε τακτικά ότι οι ηλεκτρονικές σας συσκευές συνεχίζουν να λαμβάνουν τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος από τον κατασκευαστή.

4. Ποιος είναι ο ορθός τρόπος αποσύνδεσης από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Εφόσον έχετε συνδεθεί στην αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ και επιθυμείτε την έξοδο από αυτήν, θα πρέπει πάντοτε να επιλέγετε «Αποσύνδεση».
Οι παρακάτω επιλογές εξόδου θα πρέπει να αποφεύγονται:
• Κλείνοντας τον φυλλομετρητή (browser) με το εικονίδιο κλεισίματος παραθύρου «x»,
• Εισάγοντας άλλη διεύθυνση στη γραμμή διεύθυνσης (url),
• Πατώντας το εικονίδιο επιστροφής «back», για εμφάνιση σελίδας άλλης διεύθυνσης.

5. Έχω λάβει ένα μήνυμα από την ΑΑΔΕ. Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν είναι γνήσιο;

Σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται μέσω email, σας ενημερώνουμε ότι η ΑΑΔΕ:
Αναγράφει το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username) στο πάνω μέρος κάθε μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας αποστέλλει, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας. Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Δεν θα σας ζητήσει με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password).
Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα που περιέχει προσωπικά φορολογικά στοιχεία (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα e- Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE, στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > e-Κοινοποιήσεις.

6. Ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθώ για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ;

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
• Να μην κοινοποιείτε με κανένα τρόπο τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας.
• Να μην καταγράφετε τους κωδικούς σας, αλλά να φροντίζετε να τους απομνημονεύετε.
• Να μη χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης (passwords) που εύκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει, όπως π.χ. ημερομηνίες γέννησης, ονόματα, τηλέφωνα κ.λπ. Καλύτερα να δημιουργείτε κωδικούς αλφαριθμητικούς (συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών).
• Να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής σας. Εάν υποψιαστείτε ότι κάποιος τους γνωρίζει, πρέπει να τους αλλάξετε αμέσως.
• Να μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, αλλά να τους πληκτρολογείτε κάθε φορά που επιθυμείτε την πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.
• Να προσέχετε σε ποιους ιστότοπους (web sites) κάνετε εγγραφή. Όταν κάνετε εγγραφή σε άλλους ιστότοπους από αυτόν της ΑΑΔΕ, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε διαφορετική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) από αυτήν που έχετε δηλώσει στην ΑΑΔΕ.
• Να μην εγκαθιστάτε προγράμματα στις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή την ταυτότητα των οποίων δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα