Η έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ έχει άμεση επίπτωση στον πόλεμο στην Ουκρανία που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί κυρίως σε έναν πόλεμο εξ αποστάσεως - όπως φαίνεται από την καθημερινή διεθνή ειδησιογραφία - με το πόσους πυραύλους και drones καταρρίφθηκαν.
Χαρακτηριστικό είναι μηναίως στον πόλεμο της Ουκρανία εκτοξεύονται μόνο από την πλευρά του Κιέβου περισσότερααπό 3.600 βλήματα πυροβολικού ημερησίως, ποσότητες που ξεπερνούν αυτές του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ουκρανική πλευρά βασίζει πολύ στη διοικητική μέριμνα της Δύσης η οποία τροφοδοτεί με πολεμικό υλικό τον ουκρανικό στρατό σε τεράστιο βαθμό που έχει αρχίσει να κουράζει τους πολίτες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η «κατανάλωση» των τεραστίων ποσοτήτων πυρομαχικών έχει «αδειάσει» τις δυτικές αποθήκες αφού η Δύση, με εξαίρεση τις ΗΠΑ είχε προχωρήσει σε πολύ μεγάλες περικοπές στους εξοπλιστικούς προϋπολογισμούς μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο ειρήνης και ευμάρειας για τους λαούς, με εξαίρεση τα όπλα υψηλής τεχνολογιας. Τα όπλα αυτά είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα στην κατασκευή τους
Δεδομένης της στήριξης στο Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν πυρομαχικά οι δυνάμεις του Ισραήλ, αν η διοικητική μέριμνα της χώρας έχει διάφορα σενάρια επάρκειας, καθώς μια χερσαία επιχείρηση που θα κρατήσει μήνες θα χρειαστεί υποστήριξη πυροβολικού, που ενδεχομένως να χρειαστεί προμήθεια από τη Δύση. Η οποία - κυρίως η Ευρώπη - έχει ..ξεμείνει.
Ουκρανία
Έτσι η Ουκρανία θα αναγκαστεί να περιοριστεί κυρίως στα δική της κατασκευής πολεμοφόδια αλλά της Τουρκίας που έχει αγαστή συνεργασία για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις.
Η μείωση των πυρομαχικών θα κατεβάσει την ένταση στα πεδία των μαχών που ούτως ει άλλως τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί καθώς η ουκρανική αντεπίθεση έχει βαλτώσει.
Το ερωτηματικό είναι τι θα κάνουν οι Ρώσοι, αν θα συνεχίσουν δυτικά και νότια ή θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις φθοράς και χτυπήματα στα δυτικά όπλα που καταφθάνουν στη δυτική Ουκρανία.