Πολιτική

Πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία των Ταμείων


Περιλαμβάνει κτίρια και οικόπεδα αξίας 1,2 δισ. Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας και οι προτάσεις συνδικαλιστικών φορέων

 Ως και «εγκληματική» μπορεί να χαρακτηριστεί η αμέλεια που έχουν επιδείξει οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι αρμόδιοι φορείς, αναφορικά με τη «πλούσια» ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων και τη μη αξιοποίησή της. Η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων, που πέρασε στη δικαιοδοσία του ΕΦΚΑ, περιλαμβάνει συνολικά 1.126 κτίρια και οικόπεδα, η αντικειμενική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 1,2 δισ.ευρώ. Η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση της εν λόγω περιουσίας, οδήγησε στην «ερημοποίηση» εκατοντάδων ακινήτων και στη μεταφορά άλλων σε ιδιώτες, με τα Ταμεία να καρπώνονται μικρά οφέλη

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Εργασίας, αποτυπώνουν ανάγλυφα τη «λιμνάζουσα» κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα την ασφαλιστικών Ταμείων. 

- Συνολικά 560 ακίνητα, περίπου το 49%, παραμένουν αναξιοποίητα.

- Το 39% της ακίνητης περιουσίας, έχει παραχωρηθεί προς χρήση σε τρίτους, με την μορφή της ενοικίαση. Μέχρι πρόσφατα μόνο το 20% του συνολικού αριθμού των ακινήτων ήταν μισθωμένα.

- Από το υπουργείο Εργασίας αξιοποιούνται 60 ακίνητα, λίγο παραπάνω από το 7% του συνόλου.

- Ο μέσος όρος ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, φτάνει τα 44 έτη.

Αναξιοποίητα μένουν κτιριακά συγκροτήματα και αρκετά ξενοδοχεία με σημαντική αντικειμενική αξία στην Αθήνα, καθώς βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες, όπως η οδός Πανεπιστημίου, η οδός Σταδίου, η πλατεία Συντάγματος και άλλες…

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων, που θα μπορούσαν δια μέσω του κατάλληλου μηχανισμού, να τροφοδοτούν με ρευστό τα ασφαλιστικά ταμεία και στην προκειμένη περίπτωση τον ΕΦΚΑ, που επιζητά εναγωνίως ανάσες ρευστότητας.

Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων δεν αποτελεί τη "μαγική λύση" για το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα. Μπορεί όμως να αποδειχθεί ένα σημαντικό «εργαλείο», το οποίο με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, είναι ικανό να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ και την αποφυγή κατάρρευσης των Ταμείων, που συμπαρασύρει στην άβυσσο συντάξεις και συνταξιούχους.

Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, βάσει των όσων εξήγγειλε η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, θα ασχοληθεί με ιδιαίτερη θέρμη με το άκρως νευραλγικό ζήτημα. Εντός Σεπτεμβρίου θα επιλεγεί-κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, πιστοποιημένος εκτιμητής ο οποίος θα προχωρήσει στον οριστικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Κατόπιν, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης- εκμετάλλευσης τους με τρόπο που θα προσδιοριστεί, για την αύξηση των εσόδων.

Εύλογα το ερώτημα που τίθεται, είναι αν το εν λόγω σχέδιο έχει την επάρκεια και την δυναμική, για να ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία του ΕΦΚΑ. Συνδικαλιστικοί φορείς, ομοσπονδίες και εκπρόσωποι του συνταξιουχικού κινήματος διατυπώνουν με τη σειρά τους προτάσεις και σκέψεις, σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, εκτιμώντας ότι χρειάζονται και άλλες δράσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως η περιουσία των ταμείων.

Οργανισμός Real Estate και ομόλογα ακινήτων

Συγκεκριμένα προτείνουν τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού διαχείρισης της περιουσίας (Real Estate), o οποίος θα χρηματοδοτεί  απρόσκοπτα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Ο εν λόγω κρατικός φορέας Real Estate, θα έχει τη δυνατότητα δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου και την «ευελιξία» να εκδίδει ομόλογα ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Επίσης προτείνουν την έκδοση ομολόγων ακινήτων Ταμείων, που θα απολάμβαναν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (συμμετοχή του ESM στον σχεδιασμό τους) και θα διατίθενται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, θα χρηματοδοτούσαν με επάρκεια τις ανάγκες ρευστότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις