Χρηστικά

Πώς βρίσκει η Εφορία όσους δεν υπέβαλαν δήλωση!


Το ειδικό πρόγραμμα που τρέχει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ για βρει όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2008

Σε σαφάρι φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2008 αναζητεί η ΑΑΔΕ, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει.

Η αναζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ.

Από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η κοινοποίηση των σχετικών ειδοποιήσεων στους… ξεχασιάρηδες, για να υποβάλουν φορολογική δήλωση και έπεται η κοινοποίηση στους υπόχρεους των Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου.

Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα, αφού λάβει την πράξη του εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή της δήλωσης ακυρώνεται ο εκτιμώμενος προσδιορισμός του φόρου και γίνεται νέα εκκαθάριση με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα, να αναζητεί φορολογούμενους ακόμη και 15 χρόνια πίσω, εάν δεν έχουν υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, πρόκειται για το ελεγκτικό πρόγραμμα που προβλέπει τον «προσδιορισμό εκτιμώμενου φόρου για φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση για τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος, μέχρι 30/09/2024».

Στα φυσικά πρόσωπα, που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει δήλωση, θα εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, εφόσον προκύπτει:

  • φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης από πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα και
  • ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των τριάντα (30) ευρώ και κατά περίπτωση.

Επί του φόρου υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενδεχομένως τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δύναται να εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Πώς τους βρίσκει η ΑΑΔΕ

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για να βρουν ποιοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση και για να προσδιορίσει τους φόρους που αναλογούν διενεργεί διασταυρώσεις σε διάφορα δεδομένα, όπως:

  • Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών 
  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε. 
  • Την  ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην Α.Α.Δ.Ε. και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη διασταύρωσης των δηλούμενων εισοδημάτων, των παρακρατούμενων φόρων ή των δαπανών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα