Αγορές

Σε σταυροδρόμι το ΧΑ, συνεχίζεται η ανάκαμψη


Σε ανοδική τροχιά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υπερνικώντας τις ανησυχίες για την επερχόμενη ύφεση και τους κραδασμούς από την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ τα futures της Wall Street  προμηνύουν ανοδικό άνοιγμα.
 Θετικό κλίμα και στο ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες καταγράφουν αξιόλογα κέρδη για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με κινητήριο μοχλό και ¨οδηγό” τις τραπεζικές μετοχές. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναμένει σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα δώσει μιά πρώτη εικόνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο ναδίρ το πετρέλαιο

Στις διεθνείς αγορές ανησυχίες προκαλεί  η συνεχιζόμενη καταβύθιση των τιμών του αργού πετρελαίου – ιδιαίτερα του αμερικανικού crude, που κινείται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς στις ΗΠΑ εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι, ενώ η παραγωγή παραμένει πλεονασματική και η ζήτηση εκτιμάται ότι θα  συρρικνωθεί περαιτέρω λόγω παγκόσμιας ύφεσης.

Μετά τη χθεσινή “βουτιά” -26%(!) το συμβόλαιο Ιουνίου του Crude υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 19,6% στα 10,31 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε πέσει στα 10,09 δολάρια (-21,5%!), σημειώνοντας νέο χαμηλό.
Πτωτικά – με μικρότερες, αλλά σημαντικές απώλειες - κινείται και η τιμή του αργού πετρελαίου Brent: Υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,4% στα 22,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα κατέγραψε χαμηλό στα 21,94 δολάρια, υποχωρώντας  κατά 5%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,5%, ο γαλλικός CAC +1,2% και ο βρετανικός FTSE 100  1,4%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 2,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX  0,8%.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ όλοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά και αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,40% στις 635 μονάδες, υπερβαίνοντας το άνω όριο της ζώνης συσσώρευσης όπου διακυμάνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

 Η υπέρβαση αυτή δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα όμως  εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς, που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανοδική κίνηση.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,85% στις 1.53,5 μονάδες. Καθηλωμένος σ το +0,35% ο FT40Μ των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3,10%. Εθνική, Alpha και Eurobank +3,3%, Πειραιώς +2,7%, Attica +0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil +4,4%, Coca-Cola +3,2%, Τιτάν +2,8%,  Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo +1,8% Lamda και ΟΛΠ +1,2%.
Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -1,5%, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα