Ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δίνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2023, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και ενίσχυσης των επιχειρήσεων με κανονιστικά μέτρα.
Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος για την Ελλάδα της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΟΣΑ Tim Bulman, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΟΟΣΑ, επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται από τις άλλες ελληνικές περιφέρειες όσον αφορά τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030» και συμπλήρωσε πως «υπολογίζεται πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως το 2030 θα έχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%». Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτό που απαιτείται τα επόμενα χρόνια, είναι η Ελλάδα να έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσμάτων, αποδόσεων, όσον αφορά την ενέργεια, αλλά και μείωση του συνόλου των εκπομπών».
Σύμφωνα με τον κ. Bulman, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020, ενώ για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της γεωργίας αλλά και βελτίωσης των οδικών μεταφορών. Εκτίμησε ότι στην παραγωγή ρεύματος σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί σε άλλους τομείς όπου θα είναι πιο δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδικά για τις μεταφορές, σχολίασε ότι το 85% των εκπομπών προέρχεται από τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, γι' αυτό σημείωσε ότι η πρόκληση για τη χώρα είναι να κινηθεί σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, για παράδειγμα τα ηλεκτρικά οχήματα, σε έναν πιο καινούριο στόλο αυτοκινήτων με μικρότερες εκπομπές και στην ευρύτερη χρήση του σιδηροδρόμου. Σε ό,τι αφορά τα κτίρια πρότεινε την ανακαίνισή τους, με υποστήριξη της χρηματοδότησής τους, ενώ για τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις) ανέφερε ότι τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η δημιουργία ασφαλίστρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές, κατολισθήσεις και πλημμύρες.
Η κατάσταση της οικονομίας και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Bulman έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για σημαντική πτώση στην αναλογία του δημόσιου χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανάπτυξης, ενώ τόνισε την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, καλύτερης κατανομής δαπανών, μείωσης του ποσοστού της φορολογίας για τους εργαζόμενους και προσέλκυσης περισσοτέρων ανθρώπων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Για την αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης πρότεινε τη βελτίωση των επενδύσεων και την υλοποίηση πιο καινοτόμων και ριψοκίνδυνων έργων με την κινητοποίηση της συμμετοχής των τραπεζών σε αυτά και μέσω της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων με κανονιστικά μέτρα που θα τις απαλλάξουν από τα σημερινά τους βάρη, ενώ σημείωσε ότι έμφαση δίνει ο ΟΟΣΑ και στο δικαστικό σύστημα αλλά και την αύξηση της απασχόλησης γυναικών και νέων.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Μελετών στην Οικονομική Διεύθυνση του ΟΟΣΑ Vincent Koen, ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέκαμψε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και κατέγραψε μεγάλη πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία σχολίασε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά, σε δεύτερη θέση μετά την Αττική, και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά μια Περιφέρεια στις συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για μια σημαντική καινοτομία φέτος καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που στην έκθεση του ΟΟΣΑ συμβάλλουν εκτός από κυβερνητικούς, και φορείς εκτός της κυβέρνησης και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι ερευνητικοί, οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής, που συμμετείχαν στις συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες για να γίνει η έκθεση».
Ειδικά για τον τομέα του περιβάλλοντος, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι υλοποιούνται σημαντικά έργα στην περιφέρεια και πρόσθεσε: «Σήμερα, το 90% των ευρωπαϊκών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, το 50% των δημοσίων δαπανών, το 30% των δημοσίων επενδύσεων και τελικά το 70% του συνόλου των δράσεων της ΕΕ πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τις κοινωνίες και τους πολίτες».
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα εργάζεται ήδη σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ έδωσε η Ζαφείρα Καστρινάκη, επικεφαλής του τομέα Οικονομικής Μεγέθυνσης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ενώ ο Γεώργιος Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και καινοτομία για τον ΟΟΣΑ την απευθείας διασύνδεση της περιφέρειας με τον διεθνή χώρο.
Παράλληλα, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης γνωστοποίησε την υπογραφή συμφωνίας για να δημιουργηθεί παράρτημα του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, με αντικείμενο τα ζητήματα των πληθυσμών και των μεταναστεύσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ