Με στόχο να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις στην γενικότερη προσπάθεια που είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την υιοθέτηση των στόχων για την κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει και στην χώρα μας την δραστηριότητα της το Climate Governance Initiative Greece (CGIG), το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης που έχει ιδρυθεί κάτω από την ηγεσία του World Economic Forum, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο έχει αναπτύξει και το πλαίσιο Αρχών Κλιματικής Διακυβέρνησης. Αποτελεί δίκτυο με 24 εθνικές οργανώσεις και πάνω από 100,000 μέλη ανά τον κόσμο και σήμερα τρία σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του σε διεθνές επίπεδο έχουν δημιουργηθεί παραρτήματα CGI σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το CGI Greece είναι το 22ο.
Η αποστολή της οργάνωσης, όπως αναφέρει η Μαρίνα Νιφόρος, ιδρύτρια και πρόεδρος του CGIG, είναι να βοηθήσει στην επιμόρφωση και τη γενικότερη στήριξη των διοικητικών συμβουλίων με εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διακυβέρνησης των θεμάτων κλιματικής αλλαγής και της στρατηγικής των εταιρειών για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής μετάβασης που επιτυγχάνει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Το CGI Greece ξεκίνησε το πρόγραμμα του με την εναρκτήρια συνεδρίαση με θέμα« Κλίμα και Εταιρική Διακυβέρνηση : Ρίσκα και Στρατηγικές Ανάπτυξης », με την συμμετοχή αντιπροσώπων ΔΣ εταιρειών καίριων τομέων της ελληνικής οικονομίας και σημαντικών φορέων.
Όπως επισήμανε η κα Νιφόρος, μέσω του παραρτήματος στην Ελλάδα παρέχεται πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο έμπειρων Διοικητικών Συμβουλίων, που μοιράζονται γνώσεις και πόρους, μεταξύ άλλων με κόμβους και ομάδες εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η ενεργεία ή ο τουρισμός. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην Ελλάδα, το παράρτημα συνεισφέρει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω εκδηλώσεων, διαδικτυακών σεμιναρίων και στοχευόμενων αναφορών σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και κανονιστικές αλλαγές στο τομέα αυτό, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνεχούς εκπαίδευσης και μάθησης για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να επεκτείνουν τους πόρους. Παρέχεται επίσης η ευκαιρία της συνεργασίας με κορυφαίους ειδικούς, ρυθμιστές προτύπων και δημόσιες αρχές, προκειμένου να προωθηθούν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και να βοηθηθούν οι εταιρείες στην προώθηση του στόχου. Το CGI Greece χαίρει της στήριξης της Ελληνικής Εταιρείας, περιβαντολογικής οργάνωσης με πολυετή έργο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το ΔΣ του αποτελείται από τους: Μαρίνα Νιφόρος, Ανδρέα Ζομπανάκη, Βενετία Κουσία, Ναταλία Νικολαϊδη και Στάθη Ποταμίτη.
Στις προσεχείς δράσεις του CGI Greece συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση της δράσης του γύρω από τέσσερεις πόλους εργασίας που αντιπροσωπεύουν και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας: Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίας, Πράσινη Ναυτιλία, Ενέργεια, Κατασκευές & Υποδομές, και Αειφόρος Τουρισμός
«Η ραγδαία εξέλιξη των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής επηρεάζει όλες τις εταιρείες, μικρές και μεγάλες και επιφέρει ρίσκα ουσιαστικά στην περιουσία των, ρυθμιστικά λόγω της αυξανομένης νομοθετικής πίεσης και χρηματοοικονομικά, με την εστίαση του κεφαλαίου όλο και περισσότερο σε θέματα ESG. Καταναλωτές και στελέχη επιχειρήσεων επίσης αυξάνουν τις απαιτήσεις προς τις εταιρείες για την διαφάνεια δράσης. Το CGI Grèce διατίθεται να βοηθήσει τα στελέχη ΔΣ να αναπτύξουν στρατηγικές δράσεις με τα κατάλληλα εργαλεία και στηριζόμενοι στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του δικτύου της ανά τον κόσμο», αναφέρει η κ. Νιφόρος.
Φιλοδοξία του παραρτήματος για το 2025
«Θεωρούμε τα επόμενα 3 χρόνια ως κρίσιμα για την ανταπόκρισή μας στην παγκόσμια πρόκληση που θέτει η κλιματική αλλαγή. Η έκθεση της IPCC για το 2021 σηματοδοτεί έναν «κόκκινο κώδωνα» για την ανθρωπότητα και οι εκπομπές παγκοσμίως πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030 για να διασφαλιστεί ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό μέχρι το 2050. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να ενεργήσει τώρα για να περάσει από τις δεσμεύσεις στη δράση, αλλά δεν έχει εργαλεία, δεξιότητες και τεχνογνωσία για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, για τη δημιουργία ευκαιριών που σχετίζονται με το κλίμα και την αντιμετώπιση των κινδύνων. Τα συμβούλια είναι σε ιδιαίτερη θέση για να οδηγήσουν αυτήν την αλλαγή, ως θεματοφύλακες της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των εταιρειών που επιβλέπουν», αναφέρει η κα Νιφόρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα στελεχών ΔΣ και να τους εξοπλίσουμε για να ηγηθούν κρίσιμων συζητήσεων στην αίθουσα συνεδριάσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα μέλη μας βοηθούν να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους είναι έτοιμες για το μέλλον και ότι οι στόχοι μετάβασης σε Net ZERO στόχους μετατρέπονται σε άρτιο σχεδιασμό και μετρήσιμες ενέργειες», προσθέτει.
Η EBRD συνεργάτης του Climate Governance Initiative - Οι πολιτικές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης φθάνουν μέχρι τον τελικό καταναλωτή
Στο πλαίσιο της στήριξης του Climate Governance Initiative και της συνεργασίας που διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η επικεφαλής των πράσινων χρηματοοικονομικών συστημάτων της EBRD, Maya Hennerkes, μαζί με την επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα, Andreea Moraru, παρευρέθηκαν στην επίσημη διοργάνωση της εναρκτήριας εκδήλωσης του CGI Greece. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη η κα Maya Hennerkes αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτικών προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης και γιατί τελικά αφορούν κάθε επιχείρηση ακόμη και τις μικρές και τελικά τον απλό καταναλωτή.
«Υπάρχουν τρεις παράγοντες που κάνουν τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης να αφορούν οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε μεγάλη είτε μικρή. Ο πρώτος είναι οι ρυθμιστικές απαιτήσεις: οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν όλο και περισσότερο από τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μετρήσουν και να δημοσιεύσουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους και επιπτώσεις. Επομένως, θα ήταν καλό οι εταιρείες να προετοιμαστούν και να οδεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δεύτερος είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση: οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν πού πηγαίνει η χρηματοδότησή τους και θέτουν όλο και περισσότερο στόχους βιωσιμότητας. Επομένως, μια εταιρεία ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θέλει να αποκτήσει ή να βελτιώσει την πρόσβασή του σε χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων, πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξει υπεύθυνη διαχείριση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, καθώς και στόχους βιωσιμότητας.
Ο τρίτος παράγοντας είναι οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Ειδικά οι νεότερες γενιές καταναλωτών ενδιαφέρονται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις κοινωνικές πρακτικές των εταιρειών των οποίων τα προϊόντα αγοράζουν, επομένως η παράβλεψη αυτού θα οδηγήσει μια εταιρεία σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση τα επόμενα χρόνια», επισήμανε η επικεφαλής των δράσεων ESG της EBRD.
Όπως αναφέρει η Maya Hennerkes «όλοι οι πελάτες της EBRD πρέπει να συμμορφώνονται με βασικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Γι' αυτό και τους υποστηρίζουμε στην ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών ESG ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες δανείζουν τη χρηματοδότησή μας σε μμε, για τη βελτίωση των κλιματικών και άλλων πρακτικών που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεν παρέχουμε όμως μόνο χρηματοδότηση, αλλά και υποστήριξη για οικοδόμηση ικανοτήτων και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για παράδειγμα μέσω του μηχανισμού εταιρικής διακυβέρνησης για το κλίμα ή του συμβουλευτικού προγράμματός μας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω του προγράμματος Advice for Small Business προσφέρουμε ESG σεμινάρια και υποστηρίζουμε περαιτέρω μμε μέσω εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των προτύπων ESG.
Οι πελάτες της Τράπεζάς μας συμμερίζονται την πεποίθησή μας ότι οι υγιείς πρακτικές ESG βελτιώνουν τη διαχείριση κινδύνου και τα οικονομικά οφέλη του δανεισμού που χορηγούμε. Επομένως κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και σε αυτό το μονοπάτι προς μια πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία, παίρνουμε μαζί μας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», προσθέτει.
πηγή: ΑΠΕ