Οικονομία

Προϋπολογισμός: Το 2020 η διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων -Διαξιφισμοί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ


Τέσσερα βήματα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του χτες στη συζήτηση του προϋπολογισμού 2020.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα:

  • υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης,
  • χαμηλό κόστος δανεισμού,
  • πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε,
  • αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους.

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Φορολογικά έσοδα

 Σχολιάζοντας την κριτική ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα.

Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του. «Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ.

«Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παπανάτσιου: Βαθειά ιδεοληπτικός ο προϋπολογισμός 2020

H Γενική Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού που καταθέτει, μετά τα μνημόνια, η ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία της υπογραμμίζοντας πως παρότι τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα, στο φορολογικό νομοσχέδιο και στις συζητήσεις των επιτροπών για τον προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει, με τον πολιτικό της λόγο να εξαντλείται στην φράση «Εμάς εξέλεξε ο λαός, το πρόγραμμά μας ψήφισε».

Η βουλευτής σημείωσε, πως ο προϋπολογισμός πρέπει να εξεταστεί υπό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, σε μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που άγγιξαν το 2,8%, το β΄ τρίμηνο του 2019, με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνέχισε αναλύοντας πως ήταν η πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, που οδήγησε στη κρίση, στο ρημαγμένο κοινωνικό κράτος και στα άδεια ταμεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όπως είπε, κατά 25%, το ποσοστό της φτώχιας εκτινάχθηκε στο 48% και η ανεργία στο 26%.

Η Βουλευτής αντιπαρέβαλε τα στοιχεία αυτά, με την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην οικονομία, την οποία κληρονόμησε η ΝΔ. Ρυθμισμένο χρέος, 35 δις αποθεματικό, μειωμένη ανεργία, κοινωνικό κράτος και πολιτική πρόνοιας.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε επίσης ότι, ενώ προεκλογικά η ΝΔ ανέβαζε τους τόνους για την υπερφορολόγηση, με τους «29 άδικους φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α» - ξεχνώντας τεχνηέντως ποιες κυβερνήσεις νομοθέτησαν την πλειοψηφία των φόρων αυτών - στον προϋπολογισμό του 2020, συμπεριλαμβάνει όλους τους «άδικους φόρους», εκτός από έναν που μειώνεται, αυτόν της φορολόγησης των ΝΠ. Δαπανάται έτσι ο μισός δημοσιονομικός χώρος, για την αποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τόνισε δε ότι, τις αλλεπάλληλες αυτές φοροαπαλλαγές στους λίγους, θα κληθούν έμμεσα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προβλέπεται ότι θα εισπραχτούν περισσότερα έσοδα, ενώ προκύπτει μείωση των αναμενόμενων εσόδων – κατά μισό περίπου δις – από τη φορολόγηση των ΝΠ.

Επιπλέον, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού, όπως στο ότι περιλαμβάνει το πιο επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων και μία υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών» (φάρμακα, εμβόλια, συγγράμματα), ενώ παράλληλα δεν προϋπολογίζεται κονδύλι για την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και εμφανίζεται μειωμένο το κονδύλι για την πρόνοια και την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ.

Ιδιαιτέρως στάθηκε η Βουλευτής, στην σημαντική αύξηση των ποσών που δαπανώνται, σχεδόν για κάθε υπουργείο, στην νέα κατηγορία «Επιτελικός Συντονισμός» και απευθυνόμενη στον Υπουργό, διερωτήθηκε τι περιλαμβάνει η κατηγορία αυτή και που κατευθύνονται τα ποσά, ενώ ανέφερε ότι για τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης προϋπολογίζεται υπερτριπλάσιο ποσό, σε σχέση με το κόστος όλων των υπηρεσιών και των μονάδων, που υπάγονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού επί Κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α !

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης, ότι δεν προϋπολογίζονται οι πιστώσεις των 5.250 προσλήψεων στην εκπαίδευση και των 2.500 στην υγεία, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2020, αποστρέφει το βλέμμα απ΄ την κοινωνία, δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός. Θυμίζει απλά, την παλιά, δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις