Πολιτική

Πτώση 3,3% στο ΧΑ εν μέσω παγκόσμιου sell off


Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανηυσχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και για τις παρενέργειες από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί και στο ΧΑ, όπου προστίθεται η αβεβαιότητα για το ασφαλιστικό και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφουν Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,3% στις 541 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από την κρίσιμη στήριξη των 560-550 μονάδων., Νωρίτερα πήγε 04,7%. Δραματική πτώση 11% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης.

Κάτω από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ κινούνται ολες οι τραπεζικές μετοχές.  Η  Πειραιώς στα 0,184 ευρώ χάνει 13,6% σήμερα και 33,8% από την αρχή του έτους, η Alpha Bank χάνει 12,6%. Η Εθνική Τράπεζα είναι στο -10,7%, η Eurobank υποχωρεί κατά 12%, Alpha -10,7% στο limit down (-30%) η Attica Bank.

Από τα blue chips του FT25 με θετικό πρόσημο κινείται μόνο η Aegean (+1,2%.

Το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση που θεωρήθηκε επιτυχημένη, η αγορά δεν ξέρει πως θα επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ορισμένες χρηματιστηριακές έχουν αυξήσει τις τιμές στόχους αλλά αυτό ισχύει μόνο με τον όρο ότι θα λυθεί αυτό το μεγάλο θέμα και δεν θα υπάρξει πολιτική αναστάτωση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι τράπεζες κρύβουν την αλήθεια, για το ύψος των κόκκινων δανείων, η εκτίμηση των οποίων είναι γύρω στα 100 δις. ευρώ, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο.

 Χάνονται στηρίξεις

Η θεωρία ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνό και συνεπώς θα σωθεί από τον «τιτανικό» των αγορών δεν φαίνεται να επαληθεύεται μέχρι στιγμής, άλλωστε σήμερα ο ΓΔ καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες απώλειες. Την κορυφαία χασούρα βιώνει το χρηματιστήριο της Αργεντινής με 6,0% ακολουθεί ο δείκτης BKF που αφορά μετοχές αναδυόμενων αγορών με 4,1% και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σημειωτέον παρακολουθείται από το funds των αναδυόμενων αγορών.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά επιβαρύνεται πλέον καθώς έχει διασπαστεί το επίπεδο των 550 που υποτίθεται πως παρουσίαζε ένα επίπεδο στήριξης. Η τεχνική εικόνα είναι τώρα, πως τίποτα δε αποκλείει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες επίσης βρίσκονται σε πτώση αλλά είναι αρκετά μικρότερη από τον ΓΔ. Ο CAC στις 4.187 μον. (-0,54%) και Dax στις 9.476 μον. (-0,69).

Η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου ασφαλώς προβληματίζει και δείχνει ότι επηρεάζει ιδιαίτερα από εσωτερικούς παράγοντες, όπως το πολιτικό ρίσκο και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου (εβδομαδιαία κλεισίματα) από το 2013.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις