Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ύστερα από ένα τετραήμερο πτωτικό σερί, σημειώνοντας "άλματα" άνω του 7% σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, εν μέσω ανησυχιών για τις κλιμακούμενες κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προστίθενται στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισαν σήμερα οι 27 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει ονόματα 14 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Περιλαμβάνονται επίσης 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν πλέον για συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετήσουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Για τη Ρωσία, εισάγονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προστίθεται το Russian Maritime Register of Shipping στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγεται μια διάταξη προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές εξοπλισμού ασφάλειας στη θάλασσα. Επιπλέον, επεκτείνεται η απαλλαγή σχετικά με την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της ΕΕ σε υπηκόους της Ελβετίας και του ΕΟΧ.
Η εκπρόσωπος της ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε: "Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημειώνει το AFP], διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων... Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί". Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών. Οι στόχοι της Ρωσίας "δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης", είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo και επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό.
Χθες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχώρησαν σε εμπάργκο των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, δημιουργώντας φόβους για παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό.
Επίσης, χθες, τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη δήλωσή της ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ως το τέλος του 2022 και θα εξετάσει την απαγόρευση ρωσικού φυσικού αερίου ακολουθώντας άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. "Είμαστε τυχεροί στη Βρετανία που δεν αγοράζουμε αναλογικά πάρα πολύ ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και επίσης παράγουμε το δικό μας, άρα θα το αυξήσουμε αυτό επίσης", πρόσθεσε ο Σαπς στο Sky News. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να καταρτίσει νέα στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από την αύξηση κατά 54% των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Απρίλιο και υψηλότερες τιμές στις αντλίες βενζίνης. Ωστόσο ο Σαπς σημείωσε ότι πιστεύει πως οι Βρετανοί θα δεχθούν το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης. "Μολονότι αυτό θα οδηγήσει βεβαίως σε κάποιες υψηλότερες τιμές ενέργειας -αν και μάλλον το έχουμε ήδη δει αυτό, συμβαίνει ήδη- ο βρετανικός λαός δεν προτίθεται να μας δει να χρηματοδοτούμε τον φοβερό πόλεμο του Πούτιν", σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου χθες Τρίτη το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος». Όπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody's), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Χθες το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».
Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υπογράψει σήμερα διάταγμα, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αξιολογήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από τη δημιουργία ψηφιακού δολαρίου από την κεντρική τράπεζα (Fed) καθώς και άλλα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα θέματα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 432.80 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 4.29%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,763.55 μονάδες, με κέρδη 7.36%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,203.68 μονάδες, ανεβαίνοντας 3.44%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,843.71 μονάδες, με άλμα 7.89%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,387.83 μονάδες, ενισχύθηκε 7.13%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,842 μονάδες, με άνοδο 6.74%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,154.15 μονάδες, αυξανόμενος κατά 4.76%.