Αγορές

Ράλι στα χρηματιστήρια -Τράπεζες +5,8% στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος προκαλούν στις αγορές οι εκτιμήσεις και οι πληθαίνουσες ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα επανέλθουν σε “κανονικότητα” με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αναμενόταν, αν και η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πολλές χώρες θα είναι πολύ μεγάλη κατά το β' τρίμηνο του έτους – έως και 39% στις ΗΠΑ.

Σε ρυθμούς ράλι τρέχουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί δείκτες (DAX +4,6%, FT100 +3,5%, Dow Jones +3%), οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν αλματωδώς (crude WTI +9,7%, brent +8%), οι τιμές άλλων βασικών commodities ενισχύονται.

Το ΧΑ ακολουθεί τη γενική τάση, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές και ορισμένα βιομηχανικά blue chips (ΔΕΗ, Βιοχάλκο κλπ) που ανέκαμψαν σήμερα θεαματικά, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά .

Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν όλοι οι βασικοί δείκτες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν υποστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να άρει από αύριο την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling), δεν είχε την αναμενόμενη αρνητική επίδραση. Αντίθετα μάλιστα, ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η αγορά έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας και ότι οι κίνδυνοι μεγάλων αναταράξεων έχουν παρέλθει.

 Περιθώρια ανόδου

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχισθεί με ορίζοντα τις 637-642 μονάδες, δίνοντας στον ΓΔ περαιτέρω κέρδη 6% με 7%.

Μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια ανόδου για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αισιόδοξου σεναρίου μπορεί να κερδίσει 22%-25% από τα τωρινά επίπεδα.

Ιδιαίτερα θετική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει στη συνέχεια ισχυρή στήριξη.

 Μετοχές και δείκτες

Ξεκινώντας με άλμα +1,70% και συνεχίζοντας ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σε υψηλό ημέρας στις 609,52 μονάδες, με κέρδη 2,74%.  
 Ανοδο 3,08% σημείωσε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.463,99 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +5,77%, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας +6,32%. Επικεφαλής της κούρσας η Eurobank με +11,7%. Ακολούθησαν Attica +3,6%, Εθνική +3,5%, Alpha +3%, Πειραιώς +2,8%. Οριακά στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν ΔΕΗ +7%, Βιοχάλκο +5,5%,  Aegean +5,4%, Μυτιληναίος +%%, ΕΛΠΕ +3,7%, Ελλάκτωρ και Coca-Cola +3,5%, ΑΔΜΗΕ +3,3%, ΕΥΔΑΠ και Lamda +3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης