Με Άποψη

Ράθυμη και χωρίς ενιαίο σχέδιο η ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια


Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η γεωπολιτική σημασία που έχει για την Ευρώπη η εισβολή στη Ρωσία, είναι πρώτιστου ενδιαφέροντος. Ουδείς, όμως, και αυτό αφορά τους Ευρωπαίους ηγέτες, δύναται να παραπέμπει στις καλένδες, τη θέσπιση ενός ενιαίου, κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, για την ανακούφιση των Ευρωπαίων πολιτών από το τεράστιο ενεργειακό κόστος και τις σφοδρές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. 

Καμία απόφαση, καμία κατεύθυνση επί της λήψης μέτρων υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα, δεν ελήφθη στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η ραθυμία, η χαλαρότητα με την οποία προσπέρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μείζον θέμα του πλαισίου στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών, είναι άξιο αναφοράς και επισήμανσης, καθότι καταδεικνύει το εξής προφανές: δεν υφίσταται βούληση, κυρίως από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις με τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του φαινομένου που πλήττει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που με τις αστοχίες και την εσφαλμένη ενεργειακή στρατηγική τους αποδιοργάνωσαν τις αγορές ενέργειας και κατέστησαν τη Γηραιά Ήπειρο, έρμαιο των απανταχού καιροσκόπων, ουδέποτε απολογήθηκαν ειλικρινώς. Η στρατηγική απόφαση για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αποτελεί μονόδρομο και γίνεται υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή κρίση, όμως, ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι καθησύχαζαν ή έτσι πίστευαν τους πολίτες, λέγοντας ότι η ενεργειακή κρίση αλλά και οι πληθωριστικές τάσεις αποτελούν βραχύβια φαινόμενα και ως εκ τούτου δεν συνέτρεχαν λόγοι ανησυχίας. Οι «καμπάνες» ηχούσαν δυνατά στα αυτιά τους και η αλήθεια είναι πως υπήρξαν «φωνές» εντός της Ε.Ε,  που ζητούσαν άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση, με μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Η «εργαλειοθήκη» που πρότεινε η Κομισιόν και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, έξυσε στην επιφάνειά του το μείζον πρόβλημα, όμως ουδέποτε έφτασε στη ρίζα του. Μεσολάβησε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που «γιγάντωσε» αυτές τις φωνές που ζητούν από την Ευρώπη να προασπίσει επιτέλους τους πολίτες της. Προτάσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα αυτή για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, την πατρότητα της οποίας διεκδικεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βούληση για άμεση λύση δεν υφίσταται, όμως, όπως έχουμε σημειώσει. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στην Κομισιόν να συντάξει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μεταθέτοντας τη συζήτηση επί του θέματος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η Ρωσία προχωράει σε αντίποινα προς την Ευρώπη με ισχυρή επίδραση στην ενέργεια και τουλάχιστον για τις δύο επόμενες εβδομάδες, η Γηραιά Ήπειρος θα είναι χωρίς βασικό σχέδιο στήριξης των πολιτών της, απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και τα παρελκόμενά του. Καθείς τα του οίκου του», είναι το μήνυμα των Βρυξελλών προς τις χώρες μέλη, όπως η Ελλάδα, που επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή-μετά τη λαίλαπα της πανδημίας και την επιβεβλημένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα