Συνεχίζει το παζάρεμα με τις ΗΠΑ η Τουρκία, ενώ δε φαίνεται κάνει πίσω στους S-400 οι οποίοι αναμένονται το καλοκαίρι στην Τουρκία. Η προπαγάνδα της Άγκυρας εκτυλίσσεται σε μεγάλη κλίματα καθώς θέλει να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης των ΝΑΤΟϊκών συστημάτων, ενώ οι ΗΠΑ είναι κάθετοι και τονίζουν την περίπτωση διαρροής δεδομένων κυρίως από τα F-35.
Η "διπλωματία των γαμπρών" που διεξήχθη στις ΗΠΑ δεν αποδίδει και οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής δε προεδρικό επίπεδο, ενώ σε επίπεδο θεσμικών οργάνων "μαδάνε" την Άγκυρα. Η πρωτοβουλία των γερουσιαστών για την μη παράδοση των μαχητικών πέμπτης γενιάς στην Τουρκία που φτάνει μέχρι την αποβολή της από το πρόγραμμα, η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ότι το κλίμα είναι βαρύ για τη "σύμμαχο" Τουρκία.
Παράλληλα οι πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, η αεροπορική "Ηνίοχος" που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ, HEA, Ιταλίας και Κύπρου, και η "Μέδουσα" που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στην Τουρκία.
Ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου συγκεντρώνονται πολεμικά συμμαχικά πλοία, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον εκτός τις ΗΠΑ και της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ τουρκικά πλοία έφτασαν μέχρι τη Λιβύη.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Άγκυρα είναι οι οικονομικές κυρώσεις καθώς αν αποφασίσει να τις επιβάλουν οι ΗΠΑ, η παραπαίουσα τουρκική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάρρευση, καθώς ούτε ο ρωσικός τουρισμός ούτε τα κεφάλαια από το Κατάρ μπορούν να τη σώσουν.
S-400
Το παζάρι καλά κρατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με το πιο πρόσφατο σενάριο να παρουσιάζει την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, έτσι ώστε να παραλάβει τους S-400 αλλά να μην συνδεθούν με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.
Αυτό είναι αξιοπερίεργο διότι εφόσον δεν "αναγνωρίζουν" τα αεροσκάφη δεν θα αναγνωρίζουν ούτε τα φίλια ούτε τα εχθρικά οπότε θα είναι σαν να μην λειτουργούν.
Πάντως αποτελεί αξιοπερίεργο ότι διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ υπουργοί και όχι ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν, και αναμένεται η επόμενη κίνησή του. Ίσως να μην θέλει να χρεωθεί το βήμα πίσω που θα αναγκαστεί να κάνει η Τουρκία.