"Όπως ξέρετε δεν έχει η υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί μετά τις πρωτοφανείς βιαιότητες που άσκησε το ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δεν πραγματοποιήθηκε Συνέδριο και δεν μπορούμε να υπογράψουμε Σύμβαση. Έτσι ο κόσμος της εργασίας δεν είχε την κάλυψη της μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης. Θέσαμε αυτό το ζήτημα στον Υπουργό, κάλεσε και τις εργοδοτικές οργανώσεις και υπήρξε συμφωνία να παραταθεί η μετενέργεια της Σύμβασης μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μπορέσει να υπογράψουμε τη νέα Σύμβαση", υπογραμμίζει, σε δήλωση του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ.
Παράλληλα, τονίζει: "Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δυστυχώς βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη και του νομοσχεδίου που ψηφίζεται όσον αφορά στην επέκτασή τους. Δυστυχώς πάνω στη νομοθεσία που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η νέα Κυβέρνηση προσθέτει και νέα μεγάλα εμπόδια στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Αν οι ΣΣΕ δεν επεκτείνονται οι εργοδότες θα αυθαιρετούν και θα γίνεται ανταγωνισμός μέσω του κόστους εργασίας".
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει: "Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντως θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του χρόνου και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα, όχι όμως για μισθολογικά ζητήματα μόνο για θεσμικά, να ξαναϋπογράψουμε. Όπως γνωρίζετε μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα με τη μνημονιακή νομοθεσία να υπογράφουμε για τα οικονομικά ζητήματα μέσω της ΕΓΣΣΕ γι΄αυτό διεκδικούμε την επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού όχι με νόμο αλλά μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τι θα ισχύσει από 1/1/2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει Διοίκηση εκλεγμένη στη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Γιατί όπως γνωρίζετε μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα".
Για την ανάρτηση του πρωθυπουργού, κατά της χθεσινής απεργίας, ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ, επεσήμανε: "Διαφωνώ με τον Πρωθυπουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα οι απεργίες είναι επιβεβλημένες. Προφανώς οι απεργίες δε γίνονται για συνδικαλιστικά προνόμια. Αν υπάρχουν τέτοια τα απεκδυόμεθα όλα.
Οι απεργίες γίνονται για να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις και να υπάρχει ισχυρός Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δυστυχώς και με τη νέα νομοθεσία παραβιάζεται ακόμη και η Συνταγματική πρόβλεψη, όπως λέει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας", κατέληξε.