Αγορές

Σε ρότα ανάκαμψης το ΧΑ – Αντιδρούν ανοδικά οι αγορές


Σε ρότα ανάκαμψης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το sell off της Παρασκευής, ενώ ανοδικά αντιδρούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, που επίσης βίωσαν δραματικές πριν τρεις ημέρες. 

Οι ανησυχίες βεβαίως για την μετάλλαξη Ομικρον και τις επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στην παγκόσμια κοινότητα, προφανώς και παραμένουν ισχυρές. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας προειδοποίησε για τον «υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο» λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. H επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί κάποιες εβδομάδες, έως ότου έχει μια πιο ασφαλή και ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα μετάλλαξη. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές θα είναι παγιδευμένες σ’ ένα «καθεστώς» αβεβαιότητας, με τους επενδυτές να κινούνται μάλλον στο σκοτάδι. 

Σήμερα πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιδρά θετικά, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 870,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,30%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,35 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,49%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,53%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+2,89%), της Alpha Bank (+2,82%), της Jumbo (+2,79%), της Μυτιληναίος (+1,84%) και της Πειραιώς (+1,81%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-0,88%), της Σαράντης (-0,59%), της Coca Cola HBC (-0,46%) και του ΟΛΠ (-0,45%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,31%) και των Ταξιδιών (+1,65%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,60%) και του πετρελαίου (-0,50%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 2.756.333 και 1.362.043 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η ΔΕΗ με 3,468 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,856 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 77 μετοχές, 30 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

  • Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μύλοι Κεπενού +17,86% και Attica Bank +13,81%
  • Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη -21,05% και Βαρβαρέσος -20,00%.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Στις ευρωαγορές,  ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά 1,23%, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,83%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,26%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά1,20% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχει άνοδο 1,27%.

Όλοι οι κλάδοι κινούντai ανοδικά, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδiιών να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς οι μετοχές των Airbus, Lufthansa και Ryanair σημείωσαν άνοδο μεταξύ 0,7% και 1,7% ύστερα από τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής εν μέσω φόβων για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 1,8% καθώς οι τιμές του αργού ανέκαμψαν εν μέσω εικασιών ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ ίσως αναστείλει την αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην εξάπλωση της Όμικρον.

Στο μεταξύ, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είπε ότι ο πληθωρισμός έφθασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο και θα είναι πρόωρη μια σύσφιξη της πολιτικής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης