Επιδεινώνεται σταδιακά η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς μετοχές και δείκτες διολισθαίνουν με αργό ρυθμό και οι απώλειες διευρύνονται. Εχοντας προεξοφλήσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των τραπεζικών προμηθειών η αγορά αντέδρασε αρχικά ψύχραιμα, αλλά το κλίμα αρχίζει να "βαραίνει", μετά τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων για την απώλεια εσόδων που θα υποστούν οι τράπεζες.
Η συνολική επιβάρυνση των συστημικών τραπεζών δεν είναι βέβαια μεγάλη - υπολογίζει στα 140 με 150 εκατ. ευρώ μάξιμουμ και δεν υπερβαίνει το 3% της προβλεπόμενης ετήσιας κερδοφορίας τους. Προσφέρει όμως το πρόσχημα/επιχείρημα για να πιεστούν οι μετοχές του κλαδου, που κινήθηκαν σε τροχιά σταθεροποίησης την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ένα γρήγορο μινι-ράλι με κέρδη 13%.
Μέρος των κερδών αυτών θα ρευστοποιηθεί προφανώς, οι τραπεζικές μετοχές θα πιεστούν και... "μαζί με τα ξερά θα "καούν" κι άλλα χαρτιά.
Σε διορθωτική ή τουλάχιστον πλαγιοκαθοδική κίνηση των βασικών δεικτών του ΧΑ συνηγορεί η επιδείνωση κλίματος που σημειώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για ϊτις γεωπολιτικές εξελίξεις κι προβληματισμού για την πολιτική κατάσταση σε Γερμανία-Γαλλία. Κατά 0,35% υποχωρεί ο DAX, στο -0,70% ο γαλλικός CAC-40, περίπου 0,30% χάνει ο FT-100 του Λονδίνου.
Στην ελληνική αγορά, πέραν των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με τις τράπεζες, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα εταιρικά αποτελέσματα. Ομως η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει περιοριστεί ενόψει της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν συνήθως αδρανή, ή περιορίζουν δραστικά τις κινήσεις τους.
Στα "καλά νέα" της ημέρας η είδηση ότι η Metlen/Μυτιληναίος κατέθεσε αίτημα παράλληλης εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση της και στο ΧΑ.
Μετοχές και δείκτες
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο προσκήνιο και καλύπτουν σήμερα τα 2/3 του συνολικού ημερήσιου τζίρου.
Η συναλλακτική κίνηση είναι έντονη και σε δυόμιση ώρες έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 39 εκατ. ευρώ, συν 6,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,69% στις 1.459,12 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 1.40με απώλειες 0,62%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,65%, στις 3.561 μονάδες. Στο -0,20% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,38% μέχρι -1,62%. Τώρα υποχωρεί κατά 1,32%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος +1,4%. Στον αντίποδα Εθνική -1,9%. Ακολουθούν Alpha,Πειραιώς και , Attica Bank -1,5%, +0,6%, Eurobank -0,5%, Optima -0,3%. Αμετάβλητη η Κύπρου
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος και Σαράντης +1%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΔΑΑ (Αεροδρόμιο) +0,5%%, Motor Oil +0,2%.
Στο κόκκινο Cenergy -1,4%, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, Coca-Cola, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ -0,9%, ΟΠΑΠ -0,7%, ΟΤΕ και Βιοχάλκο -0,5%.