Διεθνή

Σεισμός στο Μαρόκο: Προσφέρει βοήθεια η Γαλλία - Η Αλγερία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «συντετριμμένος από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο» και προσέφερε τη βοήθεια της Γαλλίας.

«Νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει παρέχοντας άμεσα βοήθεια», ανέφερε με ανάρτησή του ο Μακρόν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε μια επιστολή προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ', αποσμάσματα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη συγκίνηση» και τη «βαθιά του θλίψη» μπροστά στην «τρομερή τραγωδία».

Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η μαροκινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, κάνει λόγο για 1.037 νεκρούς από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται ιδιαίτερα στις οικογένειες και τους οικείους των αγνοούμενων θυμάτων καθώς και στους τραυματίες», τόνισε στην επιστολή του ο Μακρόν, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του και αυτά του γαλλικού λαού».

«Η Γαλλία είναι ήδη έτοιμη να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αιτήματα του Βασιλείου του Μαρόκου και να παράσχει άμεση βοήθεια σε αυτή την κρίσιμη φάση έκτακτης ανάγκης και, όταν φτάσει η στιγμή, την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο δήμος του Παρισιού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Πύργος του Άιφελ θα σβήσει τα φώτα του σήμερα στις 23:00 το βράδυ ως φόρο τιμής στα θύματα του σεισμού στο Μαρόκο.

Το σβήσιμο των φώτων του Πύργου του Άιφελ εκφράζει την «απόλυτη και προφανή στήριξη της γαλλικής πρωτεύουσας στο Μαρόκο», τόνισε η δήμαρχος Αν Χιντάλγκο, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη της με τις πόλεις (που έχουν πληγεί) και τις οικογένειες» των θυμάτων.

«Αυτή η αλληλεγγύη θα είναι οικονομική» και το ύψος της αξιολογείται από τις μαροκινές αρχές και την πόλη του Παρισιού, υπογράμμισε.

Η Αλγερία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της

Η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το σύνορο ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο--τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή--είναι κλειστό από το 1994 και το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για "εχθρικές ενέργειες".

Κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει μια αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας--κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως "παράλογες".

Η Αλγερία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που έσπευσαν σήμερα να συλλυπηθούν το Μαρόκο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της ανακοίνωσε ότι "παρακολουθεί με μεγάλη του θλίψη" τις συνέπειες του σεισμού.

Αργότερα, η αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές πτήσεις.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όποιο τυχόν αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο.

Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία κατά τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.

Παρά τις κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, οι δύο χώρες, που μοιράζονται ένα μεγάλου μήκους σύνορο από την Μεσόγειο ως τη Σαχάρα, έχουν κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ πολλοί απλοί Αλγερινοί και Μαροκινοί πολίτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμποδίσουν το να προσφερθεί βοήθεια στον γείτονα.

Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο την χθεσινή νύχτα--ο φονικότερος από το 1960--έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει εκδηλώσεις συμπαράστασης και προσφορές βοηθείας από ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα