Υγεία

Σελήνιο: Απαραίτητο, αλλά και... επικίνδυνο! Οι σωστές δόσεις και οι καλύτερες πηγές


Το σελήνιο, που κάποτε θεωρούνταν δηλητηριώδες, τώρα αναγνωρίζεται ως βασικό θρεπτικό συστατικό. Παίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της ανοσίας και της προστασίας από διάφορες ασθένειες. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία, την πρόληψη του καρκίνου, τη νεφρική και αναπνευστική λειτουργία, τη φλεγμονώδη απόκριση, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πραγματικά προβλήματα.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή ποσότητα, ποιες είναι οι καλύτερες τροφικές πηγές σεληνίου και μπορούμε να πάρουμε αρκετό από μια φυτική διατροφή;

Η απάντηση στην ερώτηση «κάνει καλό;» είναι -όπως σε πολλές περιπτώσεις- «εξαρτάται από τη δόση». Για παράδειγμα, είναι καλό το νερό για εμάς; Οκτώ φλιτζάνια την ημέρα, ναι. Το σπίτι μας πλημμυρισμένο, όχι. Μας κάνει καλό ο σίδηρος; Τρώγοντας περίπου 18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, για πολλούς ανθρώπους, απολύτως. Αν μας έρθει στο κεφάλι ένα σιδερένιο τηγάνι; Σίγουρα όχι...

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σοβαρότητα της δοσολογίας είναι το ορυκτό σελήνιο. Είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και η επιστήμη δεν το είχε καταλάβει μέχρι τη δεκαετία του 1950. Έως τότε οι περισσότεροι ερευνητές ήταν βέβαιοι ότι ήταν τόσο τοξικό, όσο το αρσενικό και ως εκ τούτου, δεν είχε θέση πουθενά κοντά στο ανθρώπινο στόμα. Δεν έκαναν εντελώς λάθος, καθώς το πολύ σελήνιο όντως μας κάνει κακό.

Το σελήνιο κέρδισε τη φήμη ως τοξικό πολύ πριν οι επιστήμονες συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητο για την υγεία. Ενώ η πρώτη αναφερόμενη περίπτωση δηλητηρίασης από σελήνιο πηγαίνει πολύ πίσω - μέχρι τον Μάρκο Πόλο, ο οποίος έγραψε για μια ασθένεια που αντιμετώπισε στην Κίνα του 13ου αιώνα, που σάπισε τις οπλές των αλόγων - το σελήνιο μόλις τη δεκαετία του 1930 έγινε διαβόητο ως δυνητικά τοξικό στοιχείο.

Αφού κατανάλωσαν φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο για μια χρονική περίοδο, ζώα όπως τα άλογα και τα βοοειδή ανέπτυξαν μια ασθένεια που ονομάστηκε γραφικά «τυφλοί τρεκλίζοντες», η οποία παρουσίαζε συμπτώματα όπως τύφλωση, απώλεια μυϊκού ελέγχου, αποπροσανατολισμό και αναπνευστική δυσχέρεια.

Το 1957 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα όφελος για την υγεία, όταν αποδείχθηκε ότι τα συμπληρώματα σεληνίου αποτρέπουν τη νέκρωση του ήπατος σε αρουραίους. 

Περαιτέρω βιοχημική έρευνα διαπίστωσε ότι το σελήνιο ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία μιας σημαντικής ομάδας αντιοξειδωτικών ενζύμων που ονομάζονται υπεροξειδάσες γλουταθειόνης. Αυτή η λειτουργία φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των προβλημάτων του θυρεοειδούς και των νευρολογικών διαταραχών.

Τι είναι το σελήνιο;

Το σελήνιο, ή Se στον περιοδικό πίνακα, είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται στο έδαφος. Υπάρχει σε δύο μορφές: οργανική και ανόργανη. Τα φυτά μπορούν να προσλάβουν την ανόργανη ποικιλία και να τη μετατρέψουν σε οργανικό σελήνιο, είτε ως σεληνομεθειονίνη, είτε ως σεληνοκυστεΐνη, τα οποία συνδέονται με αμινοξέα και βοηθούν στη δημιουργία πρωτεϊνών σε φυτά, ζώα και ανθρώπους. Όπως οι βιταμίνες και ορισμένα αμινοξέα, η σύνθεση του σεληνίου δεν συμβαίνει από μόνη της στο σώμα. Επομένως, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από διατροφή ή συμπληρώματα.

Μόλις οι επιστήμονες αντιμετώπισαν την ιδέα ότι το σελήνιο έκανε και άλλα πράγματα εκτός από το να καθιστά "τυφλούς τρεκλίζοντες" τα ζώα, άρχισαν να βρίσκουν θετικές επιδράσεις του σεληνίου σχεδόν παντού όπου έψαχναν. Γνωρίζουμε τώρα ότι το σελήνιο υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία, την πρόληψη του καρκίνου, τη νεφρική και αναπνευστική λειτουργία, τη φλεγμονώδη απόκριση, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Σελήνιο και καρδιά

Οι ερευνητές το 2006 εξέτασαν 25 μελέτες, που χρονολογούνται από το 1982, που μέτρησαν τόσο τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, όσο και τα επίπεδα σεληνίου που βρέθηκαν στο αίμα και/ή στα νύχια των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι μια αύξηση 50% στη συγκέντρωση σεληνίου μεταφράζεται, κατά μέσο όρο, σε 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η νόσος του Keshan (πήρε την ονομασία της από την επαρχία της Κίνας που έχει τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στον κόσμο), η οποία προκαλεί διεύρυνση της καρδιάς και αίσθημα παλμών μαζί με μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια, πιστεύεται ότι προέρχεται από έδαφος με έλλειψη σεληνίου. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κομητεία Keshan της Κίνας, όπου η ασθένεια σκότωσε χιλιάδες από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960, έως ότου εμφανίστηκε ένα συμπλήρωμα σεληνίου, που οδήγησε σε αντιστροφή της νόσου για πολλούς.

Σελήνιο και καρκίνος

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση με σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν αρχικά χαμηλά επίπεδα σεληνίου ή που έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σε μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου φαινόταν να μειώνει τη συνολική πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Έχουμε δει επίσης, ότι οι ασθενείς με ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του μαστού και του θυρεοειδούς, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα σεληνίου. Αλλά η συσχέτιση δεν είναι αιτιώδης συνάφεια και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η ανεπάρκεια σεληνίου προκαλεί καρκίνο ή εάν ο καρκίνος προκαλεί χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Γι' αυτό είναι σημαντικό ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου προκάλεσε ύφεση του τύπου CIN1 (ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου βαθμού 1) του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μια μετα-ανάλυση του 2016 έξι μελετών περιπτώσεων ελέγχου διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη σεληνίου είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος.

Και το σελήνιο σίγουρα λάμπει όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου γαστρικού καρκίνου (γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου). Μια μετα-ανάλυση οκτώ μελετών του 2016 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου και είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο εάν προσβάλλονταν.

Σελήνιο και COVID

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του 2023 εξέτασε ακόμη και αν τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τη σοβαρότητα του COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι υγιείς άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα σεληνίου σε σύγκριση με εκείνους με συμπτώματα COVID-19. Το αν ο COVID-19 μειώνει τα αποθέματα σεληνίου ή εάν τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου καθιστούν πιο πιθανό να προσβληθεί κάποιος από τον COVID-19 παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα που αξίζει περαιτέρω έρευνα.

Σελήνιο και άσθμα

Το άσθμα είναι μια άλλη πάθηση όπου το σελήνιο φαίνεται να παίζει ρόλο - αν και εδώ, επίσης, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει η αιτιώδης σχέση. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με άσθμα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου από εκείνα που δεν έχουν τη νόσο. Και όσο λιγότερο ελεγχόμενη η κατάσταση, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σεληνίου.

Σελήνιο και Νεφρική Νόσος

Εάν το σελήνιο και τα νεφρά σας δημοσίευαν ποτέ την "κατάσταση της σχέσης" τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα περιλάμβανε σίγουρα τη φράση «είναι περίπλοκο». Από τη μία πλευρά, μια ανάλυση δεδομένων 12 ετών για πάνω από 30.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο σελήνιο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους νεότερους, τους άνδρες και όσους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Χρησιμοποιώντας μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση (είναι επίσης περίπλοκη, αλλά βασικά χρησιμοποιεί γονίδια για να «τυχαιοποιήσει» τους συμμετέχοντες χωρίς να χρειάζεται να τους τοποθετήσει σε διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές θεραπείες), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας για τη νεφρική λειτουργία βλάβη.

Ξεκάθαρα, το κλειδί για το σελήνιο είναι η σωστή δοσολογία. Ούτε πολύ, ούτε λίγο.

Σελήνιο και φλεγμονή

Το σελήνιο παίζει επίσης ρόλο στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που είναι βασική αιτία - ή σημαντικός παράγοντας - σε πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και των περισσότερων αυτοάνοσων ασθενειών.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι ερευνητές μετρούν τη φλεγμονή είναι μέσω ενός βιοδείκτη που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, την οποία αποκαλούν και CRP. Η παραγωγή CRP συμβαίνει ως απόκριση στη φλεγμονή. Έτσι, εάν μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα CRP, έχετε μια εικόνα για την ποσότητα της φλεγμονής στο σώμα. Μια μετα-ανάλυση 13 μελετών το 2023 διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου σχετίζονται με στατιστικά σημαντικές (και, εξίσου σημαντικό, κλινικά σημαντικές) μειώσεις στα επίπεδα της CRP.

Σελήνιο και θυρεοειδής

Το σελήνιο είναι σημαντικό για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς σας, του αδένα σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας που ρυθμίζει το μεταβολισμό, μεταξύ άλλων. Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό (που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής είναι υπολειτουργικός), ο οποίος προκαλεί νωθρότητα και αύξηση βάρους.

Η συμπλήρωση με σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει μια αυτοάνοση ασθένεια που στοχεύει τον θυρεοειδή αδένα που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα (κυριολεκτικά, φλεγμονή του θυρεοειδούς). Άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να ωφεληθούν από το σελήνιο περιλαμβάνουν τη νόσο του Graves, την τροχοπάθεια του Graves, τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τον κρετινισμό.

Πόσο σελήνιο χρειαζόμαστε;

Ακολουθεί ένας εύχρηστος πίνακας Οι συνιστώμενες προσλήψεις είναι σε μικρογραμμάρια την ημέρα (μg/ημέρα).

Συνιστώμενες δόσεις σεληνίου ανά ηλικία και φύλο


Μεταβλητότητα στην περιεκτικότητα

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο έδαφος. Αλλά δεν είναι όλο το χώμα εξίσου πλούσιο σε αυτό, επομένως η περιεκτικότητα των τροφίμων σε σελήνιο εξαρτάται από το πού καλλιεργήθηκε (ή, στην περίπτωση των ζωικών προϊόντων, από το πού καλλιεργήθηκε αυτό που έτρωγε το ζώο).

Μεταξύ περιοχών υπάρχει τεράστια μεταβλητότητα στις συγκεντρώσεις σεληνίου, ακόμη και από χωράφι σε χωράφι. Στα ανώτερα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές βρήκαν ένα τεράστιο εύρος περιεκτικότητας σε σελήνιο σε διάφορα τρόφιμα. Πόσο τεράστιο; Δείτε αυτά τα παραδείγματα:

2


Μάλιστα, γίνεται χειρότερο! Μια μελέτη του 1996 με τον καθηλωτικό τίτλο, «Περιεκτικότητα σε σελήνιο των τροφίμων που αγοράζονται στη Βόρεια Ντακότα», ανέφερε ότι δύο μάρκες του ίδιου ακριβώς προϊόντος, που αγοράστηκε στο ίδιο κατάστημα, διέφεραν ως προς την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο κατά 1.000%.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Το πιο συνηθισμένο «τρικ για επαρκές σελήνιο» είναι η κατανάλωση ενός ή δύο φιστικιών Βραζιλίας την ημέρα, τα οποία μπορούν να αποδώσουν, κατά μέσο όρο, 96 μικρογραμμάρια σεληνίου (σχεδόν διπλάσια από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα). Τα φιστίκια Βραζιλίας ποικίλλουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στο πόσο σελήνιο περιέχουν, με χαμηλό 0,03 και υψηλό 512 μικρογραμμάρια την ημέρα (με άλλα λόγια, αυτά με το περισσότερο σελήνιο έχουν πάνω από 17.000 φορές περισσότερο από αυτά με το λιγότερο). Αλλά τα περισσότερα περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας καλός λόγος να "το πάμε λίγο χαλαρά" με τα φιστίκια Βραζιλίας, που είναι η σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε βάριο, ένα στοιχείο που είναι γνωστό ότι είναι τοξικό, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι απίθανο να υπάρξει πρόβλημα με ένα ή δύο ξηρούς καρπούς την ημέρα, αλλά αν κατεβάσετε ένα ολόκληρο σακουλάκι με φιστίκια Βραζιλίας, είναι πιθανό να πάρετε μια τεράστια δόση σεληνίου, με μια πιθανώς ανησυχητική δόση βαρίου.

Επίσης, εάν παίρνετε συμπληρώματα, ελέγξτε εάν κάποια από τις φόρμουλες που παίρνετε περιέχει σελήνιο. Εάν κάποιο από αυτά έχει, μπορεί κάλλιστα να παρέχει επαρκές σελήνιο, οπότε δεν χρειάζεται να τρώτε ένα-δύο φιστίκια Βραζιλίας την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε Σελήνιο

Γενικά, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας των τροφίμων σε πρωτεΐνη και σελήνιο, με τα τρόφιμα με την υψηλότερη πρωτεΐνη να περιέχουν το περισσότερο σελήνιο. Και δεδομένου ότι το σελήνιο προστίθεται συστηματικά στις ζωοτροφές για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια σεληνίου στους ανθρώπινους πληθυσμούς (αν και όχι σε ποσότητες που οδηγούν στην τύφλωση), το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτό.

Εάν δεν καταναλώνετε προϊόντα ζωικής προέλευσης, οι πιο πλούσιες πηγές σεληνίου - εκτός από τα φιστίκια Βραζιλίας (που είναι μια κατηγορία μόνα τους) - είναι τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Για να πάρετε το περισσότερο σελήνιο, επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν περίπου διπλάσιο σελήνιο από τα επεξεργασμένα. Ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένης βρώμης περιέχει περίπου το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.

Μερικοί σπόροι, όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι (και οι πάστες / βούτυρα  των σπόρων τους, όπως το ταχίνι), περιέχουν επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα σεληνίου. Οι ξηροί καρποί εκτός από τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες σεληνίου. Τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας και των προϊόντων σόγιας, παρέχουν επίσης μικρές ποσότητες σεληνίου.

Το σελήνιο ενέχει κινδύνους

Προφανώς, πρέπει να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό μπορεί να προκαλέσει έως και τύφλωση με κάποιο βαθμό σεβασμού. Ακόμα κι αν δεν είστε άλογο που ξοδεύετε 20 ώρες την ημέρα τρώγοντας χορτονομές πλούσιες σε σελήνιο, μπορείτε να πάρετε υπερβολική δόση σεληνίου. Ευτυχώς, υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτό το αμφίβολο και επικίνδυνο επίτευγμα: μέσω της λήψης συμπληρωμάτων ή με την κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων φιστικιών βραζιλίας σε τακτική βάση.

Μερικοί άνθρωποι το έμαθαν αυτό με τον δύσκολο τρόπο μετά τη λήψη ενός συγκεκριμένου υγρού συμπληρώματος σεληνίου το 2008, που περιείχε περίπου 200 φορές την περιεκτικότητα σε σελήνιο από ό,τι διαφημιζόταν στην ετικέτα. Σύμφωνα με την αναφορά περιστατικού που δημοσιεύτηκε το 2010, εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών, πόνο στις αρθρώσεις, αποχρωματισμό των νυχιών και ναυτία μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα παρέμειναν για 90 ημέρες ή περισσότερο.

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των ΗΠΑ έχει θέσει το Ανώτερο Ανεκτό Όριο για την πρόσληψη σεληνίου στα 400 μg/ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα κυβερνητικά συμβουλευτικά συμβούλια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συμφωνούν, ενώ το «ανώτατο ασφαλές όριο» στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελαφρώς υψηλότερο των 450 μg/ημέρα. Εάν παραμείνετε κάτω από αυτά τα όρια, φαίνεται ότι είναι πολύ απίθανο να αντιμετωπίσετε προβλήματα τοξικότητας.

Είναι χρήσιμο ένα συμπλήρωμα σεληνίου;

Το πολύ σελήνιο δεν είναι καλά νέα, αλλά το ίδιο και η ανεπάρκειά του. Ευτυχώς, στις ανεπτυγμένες χώρες σπάνια παρατηρείται διατροφή με έλλειψη σεληνίου. Σε ορισμένα μέρη όπου το έδαφος είναι φτωχό σε σελήνιο και οι άνθρωποι βασίζονται σε τοπικά παραγόμενα τρόφιμα για τη συντριπτική πλειονότητα των θερμίδων τους, μπορεί να εμφανιστούν ελλείψεις σεληνίου σε ολόκληρο τον πληθυσμό (όπως αυτό που παρατηρήθηκε με τη νόσο του Keshan στην Κίνα). Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λαμβάνει επαρκείς ποσότητες σεληνίου.

Ωστόσο, μελέτες από την Ευρώπη δείχνουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σεληνίου σε vegan και χορτοφάγους, σε σύγκριση με τους παμφάγους. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των χορτοφάγων και το 40% των vegans είχαν επίπεδα σεληνίου κάτω από 50 μg/L, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν χαμηλά.

Αλλά το συμπέρασμα σχετικά με τα συμπληρώματα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι πιθανώς δεν είναι απαραίτητα, καθώς ακόμη και αυτοί στο χαμηλότερο άκρο βρίσκονται εντός των ορίων αναφοράς.

Και όπως συμβαίνει με πολλά θρεπτικά συστατικά, τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το φαγητό δεν είναι απλώς μια συλλογή μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών - είναι περισσότερο μια συμφωνία, με όλα τα συστατικά να ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο σύνολο. Και η συμπλήρωση ακόμη και με χαμηλά επίπεδα σεληνίου θα μπορούσε, τουλάχιστον δυνητικά, να έχει αποτελέσματα που δεν είναι αυτά που θα μπορούσαμε να περιμέναμε ή να είχαμε σκοπό.

Μια μελέτη του 2007 παρακολούθησε 1.200 άτομα που ζούσαν σε ένα μέρος των ΗΠΑ όπου η κατανάλωση σεληνίου είναι χαμηλή. Οι μισοί έλαβαν 200 μικρογραμμάρια σελήνιο την ημέρα και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Κατά μέσο όρο σχεδόν οκτώ ετών παρακολούθησης, η ομάδα που έπαιρνε σταθερά το συμπλήρωμα σεληνίου είχε 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Και όσοι διαπιστώθηκε ότι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο πλάσμα του αίματος, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Και σε άλλες μελέτες, τα υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων σεληνίου έχουν συνδεθεί με καρκίνο του προστάτη, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Εάν θέλετε να είστε στην ασφαλή πλευρά, μπορείτε να «συμπληρώσετε» με ένα μόνο φιστίκι Βραζιλίας την ημέρα, το οποίο, κατά μέσο όρο, θα σας δώσει όλο το σελήνιο που χρειάζεται το σώμα σας, ενώ θα παραμένετε πολύ κάτω από τα ασφαλή ανώτερα όρια που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Προσωπικά, πιστεύω ότι τα φιστίκια Βραζιλίας έχουν καλύτερη γεύση από οποιοδήποτε συμπλήρωμα έχω μασήσει ποτέ. Και μου αρέσει το γεγονός ότι είναι όντως τρόφιμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα