Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκρέκας, από το βήμα του 2ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό «AGRIBUSINESS FORUM» που πραγματοποιείται στις Σέρρες.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για το σύγχρονο Έλληνα αγρότη είναι να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα με το μικρότερο δυνατό κόστος προκειμένου τα αγροτικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά έναντι άλλων επώνυμων προϊόντων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και γενικότερα οι μεταβολές του περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων. Μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση ότι η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της ξηρασίας και τη μείωση των αποθεμάτων του νερού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη του ελληνικού αγροτικού τομέα και τη σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ δηλώνοντας με έμφαση ότι σήμερα ο ενεργός πληθυσμός που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδας υπερβαίνει το 11% της συνολικής απασχόλησης, ενώ αν προστεθεί η μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων τότε το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ ξεπερνάει το 7%.
«Η βελτίωση του ανταγωνισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρωταρχικό μέλημα», τόνισε επίσης ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζοντας, ότι προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διάθεση άριστης ποιότητας προϊόντων, ανταγωνιστικά, με το μικρότερο κόστος παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει οι αγρότες να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της χώρας.
Η αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ και κυρίως του ήλιου, επίσης αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας στόχος είναι να μειωθεί το κόστος χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια το κόστος χρήσης του πετρελαίου.
Ο υφυπουργός παρότρυνε τους Έλληνες αγρότες να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα και δομές προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, νιώθοντας ταυτόχρονα μιας ασφάλεια μέσα από τη συνεργασία που θα επιτυγχάνουν.
Ο εκσυγχρονισμός και η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλία του υφυπουργού τονίζοντας ότι μέσα στο επόμενο διάσημα θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της διαχείριση του νερού λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα καθώς το 65% που νερού που χρησιμοποιείται αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντας όταν άλλες χώρες χρησιμοποιών το ίδιο ποσοστό από επιφανειακά αποθέματα νερού. Έκανε λόγο μάλιστα για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ώστε να ανατραπεί αυτή η καταστροφική αναλογία για το περιβάλλον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ