Νέα έκρηξη της ακρίβειας προμηνύει η εκτίναξη των τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 46,2%, προκαλώντας σοκ.
Αυξήσεις πάνω από 100% καταγράφηκαν στις τιμές των πετρελαιοειδών, ενώ στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές των μετάλλων, των τροφίμων, των πλαστικών ειδών, χημικών, χαρτικών κ.λπ.
Τα μηνύματα για περεταίρω άνοδο των τιμών προκαλούν απελπισία στα νοικοκυριά, τα οποία τα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να υποχωρεί το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και να αυξάνονται δραματικά τα χρέη τους προς τις τράπεζες, την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, θα ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο, από 8,9% που ήταν τον Μάρτιο, υπερκαλύπτοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θα διαμορφωθεί τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Διευκρινίζεται, πως, ο πληθωρισμός που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι ο "Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή", ο οποίος προκύπτει από διαφορετική μεθοδολογία, σε σχέση με τον εγχώριο πληθωρισμό.
Τον περασμένο Μάρτιο ενώ ο Eναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8%, ο εθνικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 8,9%, σχεδόν μία μονάδα υψηλότερος.
Οι τιμές χονδρικής μεταφέρονται στην κατανάλωση με κάποια καθυστέρηση και επηρεάζουν τις τιμές λιανικής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ταχύτητα επηρεασμού των τιμών στο «ράφι» είναι ανάλογη της κινητικότητας των αγαθών. Δηλαδή, στα καύσιμα οι νέες τιμές φτάνουν άμεσα στην «αντλία». Στα τρόφιμα μικρής διάρκειας π.χ. γαλακτοκομικά οι νέες τιμές γίνονται άμεσα αισθητές, ενώ με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών μεταβάλλονται οι τιμές σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά όταν οι συνθήκες στις αγορές είναι «κανονικές».
Των αυξημένων τιμών χονδρικής των ελληνικών βιομηχανικών αγαθών, προηγήθηκαν οι ανατιμήσεις των εισαγόμενων πρώτων υλών και αγαθών, οι οποίες ήταν άνω του 25% στους πρώτους μήνες του 2022.
Δηλαδή η άνοδος των τιμών χονδρικής αποτελεί μια "υποθήκη" για μελλοντικές, περεταίρω, ανατιμήσεις στους επόμενους μήνες.
«Τσουνάμι» ανατιμήσεων
Πέρα από τα καύσιμα που οι ανατιμήσεις τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές των μετάλλων, των τροφίμων, των πλαστικών ειδών, χημικών, χαρτικών κ.λπ. που αποτελούν βόμβες στο καλάθι της νοικοκυράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (οι τιμές χονδρικής) τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 46,2% έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 10,6% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,3% έναντι μείωσης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως η αύξηση του δείκτη των τιμών χονδρικής των βιομηχανικών προϊόντων, κατά 46,2%, τον Μάρτιο, οφείλεται στις ακόλουθες ανατιμήσεις:
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: 106,7%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων: 31,8%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 29,7%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 20,4%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: 19,1%
- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων: 14,3%
- Βιομηχανία τροφίμων: 10,1%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 9,3%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: 8,4%
- Παραγωγή προϊόντων καπνού: 7,5%.