Διεθνή

Γερμανία: Σε εξαιρετικό κλίμα η επίσκεψη αστραπή του Τζο Μπάιντεν στο Βερολίνο


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχώρησε πριν από λίγη ώρα από το Βερολίνο, ολοκληρώνοντας την πρώτη διμερή επίσκεψή του στην Γερμανία. Η επίσκεψη, αν και υποβαθμίστηκε από «επίσημη κρατική» σε επίσκεψη «εργασίας», λόγω της μικρής της διαρκείας, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» σχέση των δύο χωρών. Αρχικά, η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 10 έως 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα «Μίλτον» που έπληξε την Φλόριντα.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο τετραμερές σχήμα, με την συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.

Κατά τις κοινές δηλώσεις, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αναδείχθηκε η αμοιβαία εκτίμηση για την κοινή πορεία στην στήριξη της Ουκρανίας. Με το βλέμμα μάλιστα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί, «ό,τι και αν γίνει», ενώ ο κ. Σολτς έκανε λόγο για συνέχιση της παροχής βοήθειας, «για όσο χρειαστεί».

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι ο θάνατος του αρχηγού της Χαμάς Γαχία Σινουάρ αποτελεί «ευκαιρία» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων που κράτα η Χαμάς. Για «στιγμή δικαιοσύνης» μίλησε ο κ. Μπάντεν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Γερμανών και Αμερικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε σήμερα κατ´ επανάληψη τον Όλαφ Σολτς, για την στάση του στην Ουκρανία, για την μάχη κατά του αντισημιτισμού, αλλά και για την κρίσιμη βοήθεια του Βερολίνου στην ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όταν το Κρεμλίνο ζητούσε επιτακτικά να συμπεριληφθεί ο Βαντίμ Κράζικοφ, ρώσος πράκτορας ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την δολοφονία πρώην Τσετσένου μαχητή στο Βερολίνο το 2019. «Ήταν μια πράξη φιλίας. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος τιμήθηκε σήμερα με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις