Διεθνή

Στασινός (ΤΕΕ): Δεν προκύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν


«Στα θέματα δόμησης και κτιρίων πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σχετικά με την εγκυρότητα βεβαιώσεων μηχανικών για την μη ύπαρξη αυθαιρεσίας ή τη δήλωση αυθαιρεσιών σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Στασινός: «Το ΤΕΕ διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική πολιτεία, ότι με κανένα στατιστικό στοιχείο, με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν από πουθενά, ούτε 17.000, ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν. Όποιος διαθέτει συγκεκριμένα, επίσημα, αναλυτικά στοιχεία για το αντίθετο, ας τα δώσει στη δημοσιότητα, για να λάβει την απάντηση που αρμόζει».

Όπως εξηγεί: «Η ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και εφαρμόζεται σε θεσμικό επίπεδο με τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα κτίρια, δεν θα σταματήσει, όσο και αν το επιθυμούν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, στα ορνιθοσκαλίσματα μιας άλλης εποχής».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ότι: «Οι Έλληνες μηχανικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική Πολιτεία να εκσυγχρονίσει πρακτικά τον τρόπο που γίνονται συμβόλαια και μεταβιβάσεις ακινήτων, προτείνοντας λύσεις που έχουμε μελετήσει σε εκατοντάδες δυσλειτουργίες της διαδικασίας μεταβίβασης. Περιοριζόμαστε μόνο στα τεχνικά θέματα, διότι αναγνωρίζουμε ότι τα νομικά ζητήματα απαιτούν την ενασχόληση κυρίως άλλων επιστημόνων. Απαιτούμε να πράττουν το αντίστοιχο και οι άλλοι επαγγελματίες ή επιστήμονες. Ακόμη και όταν δυσκολεύουν, με δική τους ευθύνη, τόσο τις συναλλαγές και τους πολίτες, όσο και τη δουλειά μας».

Ο κ. Στασινός συνεχίζει λέγοντας, ότι «όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένες περιπτώσεις για μηχανικούς που δεν κάνουν νόμιμα και σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσε η Πολιτεία, οφείλει, υποχρεούται δηλαδή, να το καταγγείλει στο ΤΕΕ, το οποίο ελέγχει και ασκεί πειθαρχικό έλεγχο. Για όσες περιπτώσεις τυχόν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως οι οριακές αποκλίσεις, για να επιλυθούν δευτερογενή προβλήματα που δημιουργούνται στις συναλλαγές, το αρμόδιο υπουργείο μπορεί και πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. Και μαζί πρέπει να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξοστράκιση εκτός συναλλαγών, ακινήτων που κάποτε νόμιμα ανεγέρθηκαν και τώρα ανήκουν στην κατηγορία 5 των αυθαιρέτων, για παράδειγμα».

«Είναι ντροπή για λίγες εκατοντάδες περιπτώσεις άκυρων δηλώσεων, κάποιοι να προσπαθούν να δυσφημήσουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο. Είναι ντροπή κάποιοι που πολέμησαν την ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, τώρα να χύνουν μαύρο δάκρυ γιατί δουλεύει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών, που γνωρίζουν καλά ποιοι δουλεύουν και παράγουν έμπρακτα, χειροπιαστά αποτελέσματα για τη ζωή και την περιουσία τους», τόνισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο κ. Στασινός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις