Αγορές

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια εν αναμονή ΔΝΤ, χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ


Μετά την – μάλλον αδικαιολόγητη και επίπλαστη – ευφορία που επικράτησε χθες και το προηγηθέν μινι ράλι υπερβολής του προηγούμενου 10ημέρου, οι αγορές επιστρέφουν στην ζοφερή πραγματικότητα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των δυσοίωνων προοπτικών που διαμορφώνονται υπό την απειλή ενός νέου κύματος.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται σήμερα στο κόκκινο καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Στο -2,5% o DAX και ο FTSE100, ενώ στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3%. Η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται, καθώς επισπεύδονται κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Οι αγορές αναμένουν τώρα τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του ΔΝΤ,  που θα αναθεωρήσει πιθανότατα επί τα χείρω τις προβλέψεις του για  το μέγεθος της ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Στο εσωτερικό μέτωπο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση και στα μηνύματα από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, τα οποία δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η αγορά βλέπει σήμερα και την αρνητική πλευρά της έκθεσης της Citi, που υποστηρίζει ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι “ελκυστικές”, αλλά μειώνει κατά 50%(!) τις τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα επηρεασθεί αισθητά από την ύφεση και ότι η κερδοφορία του θα μειωθεί.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες, οι οποίες σταδιακά διευρύνονται. Οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την  ώρα σε χαμηλά ημέρας.
 Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,90% στις 663 μονάδες. Την ίδια ποσοστιαία πτώση (-1,90%) σημειώνει και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.603,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,37% και τώρα υποχωρεί κατά 2,90%. Πρώτη σε απώλειες η Εθνική με -3,4%.  Ακολουθούν Alpha -3,2%, Eurobank -2,6%, Πειραιώς -2,2%, Attica -0,5%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips θετικό πρόσημο διατηρούν οριακά μόνον τα Jumbo και ο Φουρλής (+0,2%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -5%,  Μυτιληναίος -3,7%, Coca-Cola -2,7%,  ΟΛΠ και Ελλάκτωρ -2,4%,  Βιοχάλκο -2,2%, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ -1,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης