Μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα πραγματοποίησαν σήμερα πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία κατά των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δοκιμάζοντας την αντοχή του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καθώς προσπαθεί να μειώσει ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει πάνω από το 10%.
Συλλαλητήρια αναμένεται να πραγματοποιηθούν και το απόγευμα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις τις επόμενες ημέρες, κυρίως στις 12 και 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θέτουν υπό διαπραγμάτευση σχεδόν όλες τις πλευρές των αυστηρά κωδικοποιημένων κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη Γαλλία.
Τα πάντα, από το ανώτατο όριο εργασίμων ωρών μέχρι τις διακοπές και το επίδομα αδείας, τίθενται υπό λεπτομερή εξέταση στην προσπάθεια να λυθούν τα χέρια των επιχειρήσεων, όμως το επίκεντρο είναι ο περιορισμός του κόστους της απόλυσης εργαζομένων.
Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους με μόνιμες συμβάσεις, ευνοώντας ιδιαίτερα τους νέους, όμως συνδικάτα και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν πως πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.
Αν και η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα θα παραμείνει στις 35 ώρες, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα μπορούν να διαπραγματεύονται ενδο-επιχειρησιακές συμφωνίες για την κατανομή του εργασιακού φόρτου σε περίοδο τριών ετών και θα μπορούν να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα το ανώτερο σε 46 ώρες για 16 συνεχόμενες εβδομάδες.
Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους με μισθολογικές διεκδικήσεις. Μόνο ένα τρένο στα τρία κυκλοφορούσε κατά μέσο όρο το πρωί στη χώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.