Το χρηματιστήριο γίνεται πάλι βασικός άξονας αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να το αξιοποιήσει ως εργαλείο για τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση επενδύσεων και την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην παραγωγή, στην απασχόληση και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
Οι κυβερνητικές επιδιώξεις μετουσιώνονται σε ένα πλαίσιο κινήτρων για επενδυτές και επιχειρήσεις, που συνδυάζεται με παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του κανονιστικού πλαισίου, με στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη για επιχειρήσεις, διεθνείς επενδυτές και εγχώριους μικροεπενδυτές-αποταμιευτές.
Φρέσκο χρήμα στην αγορά και προστασία μικροεπενδυτών
Τα κίνητρα που πρόκειται να θεσπιστούν – κυρίως φορολογικά - αφορούν την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ - και μεγαλύτερων στην Κύρια Αγορά, προς άντληση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν πρωτίστως για επενδύσεις, με στόχο των εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και για την βελτίωση της αποδοτικότητας.
Παράλληλα θα προωθηθούν διατάξεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στην αγορά, θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της και θα παρέχουν προστασία στους επενδυτές – ιδιαίτερα στους αποταμιευτές που τοποθετούν αποταμιεύσεις τους σε μετοχές και κρυπτονομίσματα
Και μόνον η εξαγγελία αυτών των μέτρων, πριν ακόμη αρχίσει η υλοποίηση τους, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το χρηματιστηριακό κλίμα, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην αγορά, που έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο το τελευταίο 18μηνο και βρίσκεται τώρα στα υψηλά 14 ετών – στα επίπεδα του 2011.
Οι υψηλές αποδόσεις λειτουργούν ως δέλεαρ για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος, όπως και η προοπτική διανομής υψηλών μερισμάτων από τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες όλων των κλάδων.
Οι νέες διατάξεις
Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νέου νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κεφαλαιαγορά είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα εισάγει φορολογικά κίνητρα
- για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο Χρηματιστήριο, στις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα υπεραποσβέσεων στις δαπάνες εισαγωγής,
- για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές και θα αποκτούν μετοχές εταιρειών που εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο θα θεσπιστούν ρυθμίσεις για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, με στόχο τη διαφάνεια, την “νομιμοποίηση” και φορολογική αναγνώριση των κερδών και την αποτροπή χρήσης τους σε παράνομες δραστηριότητες.
Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το θέμα της φορολόγησης, με τη θέσπιση φόρου της τάξεως του 15% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα.
Μητσοτάκης: Ενημέρωση και προστασία των επενδυτών
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεσπίζονται κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης και προειδοποίησης για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες. «Η πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
· αυστηρότερους κανόνες για την εταιρική διακυβέρνηση
· δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική, διευκολύνοντας μικρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου ή αντιμετωπίζουν ζητήματα χαμηλής μετοχικής διασποράς.
· κίνητρα ή/και υπεραποσβέσεις για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
- δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων έως 5 εκατ. ευρώ μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών και του δικτύου μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.