Οικονομία

Στοχευμένες επιδοτήσεις και περικοπές υπό την πίεση της ΕΕ


Γιατί το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει τα σενάρια για συνέχιση του Fuel Pass - Λήψη μέτρων στήριξης που είναι απολύτως αναγκαία θέλουν οι Βρυξέλλες

Το οικονομικό επιτελείο αλλά και συνολικά η κυβέρνηση σπεύδουν να χαμηλώσουν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων στήριξης. Τα κρατικά έσοδα-από φόρους και τον τουρισμό-πάνε πρίμα, όμως το άγρυπνο μάτι της ΕΕ που προτάσσει συνεχώς τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εναντιώνεται σε πολιτικές «υπερβολικών» παροχών, λειτουργεί ως ένας άτυπος-άγραφος κόφτης που λαμβάνει σοβαρά το ΥΠΟΙΚ. 

Αυτό που προτάσσουν ο Βρυξέλλες είναι η πολιτική των στοχευμένων επιδοτήσεων αλλά και περικοπών-όπου απαιτηθεί- και όχι η λήψη μέτρων που δεν εξυπηρετούν άμεσες και αδιαμφισβήτητες ανάγκες της κοινωνίας.

Η «φωτιά» που άναψε η έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών για συνέχιση του προγράμματος fuel pass, σβήνεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που δήλωσε ότι δεν υφίσταται θέμα για νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα.  Η εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών και δη των φοροεσόδων που υπεραποδίδουν σε επίπεδο εννεαμήνου αλλά και Σεπτεμβρίου, καλλιέργησαν ρεαλιστικές προσδοκίες, ότι το ΥΠΟΙΚ έχει στη διάθεσή του τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και τα περιθώρια για να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις. Μάλιστα  οι πληροφορίες ανέφεραν ότι έμφαση θα δινόταν στην επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο ξεπέρασε την τιμή της βενζίνης και στη συνέχιση του προγράμματος Fuel Pass.

Ανοιχτά ραντάρ στις προεκλογικές υπερβολές...

Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει τα εν λόγω σενάρια, κρατώντας μικρό καλάθι αναφορικά με τέτοιου είδους εξαγγελίες. Και επιλέγει να το πράξει όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά προφανώς και για πολιτικούς, έχοντας λάβει εδώ και καιρό το ξεκάθαρο μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, έχουν ανοικτά «ραντάρ» για μέτρα και παρεμβάσεις που ενδεχομένως να υποκρύπτουν προεκλογικές υπερβολές και αν εφαρμοστούν μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες και αποκλίσεις.

Αυτή η «θεώρηση» της ΕΕ δεν αφορά προφανώς το Fuel Pass 3, αλλά περικλείει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να παραμείνει στο αυστηρό πλαίσιο υιοθέτησης μέτρων που εκτιμώνται και χαρακτηρίζονται ως αναγκαία για την καταπολέμηση της κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα και παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, κάθε επιλογή και απόφαση του οικονομικού επιτελείου αξιολογείται με βάση το δημοσιονομικό της αποτύπωμα. 

Εξόχως σημαντικό, το οποίο προφανώς και αξιολογεί αναλόγως το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι το γεγονός ότι οι ΕΕ και εν γένει οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί,  διαθέτουν στη φαρέτρα τους τα «όπλα» για να πιέσουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις υποδείξεις τους. Η έγκριση χρηματοδοτήσεων και μεγάλων εκταμιεύσεων που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την τελευταία δόση ελάφρυνσης του χρέους, «περνούν» μέσα από τις Βρυξέλλες...

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για Fuel Pass 3

«Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass-3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ενώ, ερωτηθείς ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, επανέλαβε πως «ισχύει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο».

Και πρόσθεσε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και ουσιαστικά από την αντιπολίτευση μας λένε αυξήστε το έλλειμμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμμα 1,7% (του ΑΕΠ)».

Στην ερώτηση «γιατί είστε κάθετα αντίθετος στη μείωση του ΕΦΚ;» απάντησε ότι «τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. πρέπει να είσαι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα