“Συμμαχία” σχεδιάζουν να συνάψουν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία για να αντιμετωπίσουν τους αμερικανικούς δασμούς στην κινηματογραφική τους βιομηχανία, οι οποίοι υπολογίζεται οτι θα τους στερήσουν εκατομμύρια έσοδα.
Με την δασμολογική πολιτική απέναντι στην παραγωγή των δύο χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και οι σύμβουλοι του επιδιώκουν να προστατεύσουν την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία που φθίνει την τελευταία δεκαετία, καθώς οι περισσότερες ταινίες και τα τηλεοπτικά σήριαλ γυρίζονται στο εξωτερικό.
Τις τελευταίες δεκαετίες το αμερικανικό σινεμά χάνει έδαφος από πολλούς ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων οι αυστραλιανές και οι νεοζηλανδικές παραγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί οτι πολλοί παραγωγοί προτιμούν τα αυστραλιανά και νεοζηλανδικά στούντιο παραγωγής ταινιών, αντί του Χόλυγουντ και άλλων διάσημων αμερικανικών, επειδή η παραγωγή κοστίζει λιγότερο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social έγραψε ότι εξαιτίας αυτών των κινήτρων, που προσφέρουν άλλες χώρες για να προσελκύσουν τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εμπορίου, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιβολής δασμών 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια διανέμονται στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών Τόνι Μπερκ δήλωσε ότι εξέτασε το πρόβλημα των δασμών με εκπροσώπους της υπηρεσίας χρηματοδότησης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η οποία είναι κυβερνητική υπηρεσία.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον τόνισε ότι η κυβέρνησή του αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους προταθέντες δασμούς. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού που τελικά θα προκύψει. Αλλά σαφώς και θα υποστηρίξουμε σθεναρά αυτό τον τομέα (την κινηματογραφική βιομηχανία)",δήλωσε ο Λάξον.
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία της Αυστραλίας άξιζε 2,58 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η Αυστραλία ήταν η χώρα που φιλοξένησε τα γυρίσματα των ταινιών Matrix και αποτελεί μόνιμη βάση για αμερικανικές κινηματογραφικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Marvel. Η Νέα Ζηλανδία είναι περισσότερο γνωστή ως η τοποθεσία γυρισμάτων της τριλογίας του ''Αρχοντα των Δαχτυλιδιών".
Στη Νέα Ζηλανδία ο κινηματογραφικός τομέας παράγει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με περίπου το ένα τρίτο των εσόδων να προέρχεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τον Μάρτιο του 2025