Σε συνεργασία με την Ericsson θα προχωρήσει η COSMOTE στην ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, η COSMOTE προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.
Μέσω του νέου εξοπλισμού, η COSMOTE θα συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες της αξεπέραστη εμπειρία mobile Internet και υπηρεσίες φωνής υψηλής ποιότητας, όπου κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του δικτύου κινητής 2G/3G/4G/4G+, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Η τεχνολογία 5G, η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, αναμένεται να εγκαινιάσει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.
H ανάπτυξη του COSMOTE 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 4ο τρίμηνο του 2020. Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την COSMOTE εντός του 2021. Παράλληλα, η COSMOTE προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G).
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον. Ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υπερσύγχρονες υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Επενδύουμε δυναμικά, για να μπορούν οι πελάτες μας να απολαμβάνουν τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που φέρνει το 5G. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».
«Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η COSMOTE, επιλέγοντάς μας ως συνεργάτες γι’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο, που αφορά στην εισαγωγή του 5G στην Ελλάδα και τον ταυτόχρονο πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής της COSMOTE, αποτελεί μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της τεχνολογικής υπεροχής της Ericsson. To 5G αποτελεί μια πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία πρόκειται να μετασχηματίσει ψηφιακά προς το καλύτερο τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία ολόκληρη, σε όλον τον κόσμο. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποδεχόμαστε την πρόσκληση της COSMOTE να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε το 5G και τα τεράστια οφέλη του στην Ελλάδα και στους πελάτες της COSMOTE.», ανέφερε ο κ. Γιώργος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος.
Όμιλος ΟΤΕ: Σε θέση οδηγού στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών 5G
Ο Όμιλος ΟΤΕ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προετοιμάζεται εντατικά για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Ήδη η COSMOTE έχει υλοποιήσει το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, στο Δήμο Ζωγράφου, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps. Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη συμμετοχή του σε 22 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι ενισχύει την τεχνογνωσία του σε θέματα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.