Χρηστικά

Συνωστισμός στην πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7


Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν σε λίγες ώρες λειτουργίας, αλλά εκτιμάται ότι θα κοπούν οι μισοί από τους αιτούντες

Έντονο είναι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, καθώς πληττόμενοι και κλειστοί επαγγελματίες στριμώχνονται στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, για τη λήψη της πολυπόθητης ρευστότητας.

Σε λίγες ώρες υποβλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, με το τελικό αριθμό να εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει ξανά τις 700.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport, μέχρι και χθες το βράδυ ανήλθαν σε 41.118, ενώ με τον ρυθμό που υποβάλλονται, στις επόμενες μέρες, θα πολλαπλασιαστούν οι αιτούντες, μέχρι και τις 19 Απριλίου που λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων.

Ωστόσο, ανεξάρτητα του αριθμού υποβολής των αιτήσεων, οι μισοί από αυτούς θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και οι υπόλοιποι θα κοπούν, όπως συνέβη και στου δύο προηγούμενους κύκλους.

Μόλις κλείσει η εφαρμογή, στις 19 Απριλίου θα εκδοθεί η απόφαση της ΑΑΔΕ, με τα κριτήρια χορήγησης της επιστρεπτέας, με την οποία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και οι κομμένοι.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για τους τυχερούς, θα κυμανθεί από 1.000 έως 100.000 ευρώ και οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη Απριλίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το έτος 2022.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ύψους 600 ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.  Ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Το μέτρο της Επιστρεπτέες διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας.  Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα