Το χειρότερο σενάριο με τις συντάξεις επιβεβαιώνεται μετά τις απανωτές καθυστερήσεις και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που «στέλνει» την Ελλάδα στην φτώχεια. Οι λογαριασμοί με τους δανειστές ανοίγουν περισσότερο, οι ίδιοι δεν πείθονται, ζητώντας την άμεση άρση εφαρμογής διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Οι έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη χωρίς να έχουν την ελάχιστην αξιοπρεπή σύνταξη.
της Ελενας Ερμείδου
Το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμο για να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί και χάνεται ο στόχος της ανάπτυξης. Κρίσιμα ερωτήματα υπάρχουν και από την πλευρά του ΕΦΚΑ τόσο από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και μισθωτών.
Το νέο δημόσιο συνταξιοδοτικό σήμερα οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση τους πολίτες, καθώς κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί το επίπεδο των συντάξεων, ανεξαρτήτου της συμφωνίας που θα επιτευχθεί κατά την αξιολόγηση. Συνεπώς και αυτή την στιγμή καταστρέφεται ότι μέχρι σήμερα διέσωζε το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης.
Διέξοδος στο πρόβλημα είναι οι εφαρμογή των τριών πυλώνων ασφάλισης ώστε να μοιραστούν τα βάρη, όπως εφαρμόζεται στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να κατανοήσει και να διακρίνει τις διαφορές.
Το συνταξιοδοτικό έχει επιβαρυνθεί τα μέγιστα από απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, έχει επιβαρυνθεί από την βιωσιμότητα του καθώς οι συντάξεις που δίνει το δημόσιο σήμερα δεν μπορεί αν εξασφαλίσουν ένα επαρκές εισόδημα, και επίσης επιβαρύνεται από τις δημογραφικές προβλέψεις τις οποίες δεν λαμβάνει η κυβέρνηση υπόψη της.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ελλάδα, τα οποία ήταν υψηλότερα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί, το όριο της συνταξιοδότησης έχει φτάσει στα 67 ενώ, ο ρυθμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και το ρουσφέτι φθίνει. Επίσης, το δημογραφικό στην χώρα εξελίσσεται άσχημα.
Οι τρεις πυλώνες ασφάλισης εφαρμόζονται στις 23 από τις 28 Ευρωπαϊκές χώρες σήμερα με το ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει αν όχι περισσότερο από το δημόσιο, στο ίδιο σχεδόν ποσοστό.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά την αναπλήρωση του κρατικού συστήματος. Ο δεύτερος πυλώνας τα συνταξιοδοτικά επαγγελματικά ταμεία με επίκεντρο την αποταμίευση συνεισφορά στα οποία έχουν εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες, και ο τρίτος πυλώνας είναι τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια με την παροχή φορολογικών κινήτρων.
Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν με μακροχρόνιο ορίζοντα και οποιαδήποτε αυτή την στιγμή καθυστέρηση συντηρεί μόνο συμφέροντα ορισμένων ομάδων ατόμων.
Υγεία
Νευροεπιστήμη: Πώς οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, να προκαλούν συναισθήματα και να διαμορφώνουν τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η σύνθετη σύνδεση μεταξύ γλώσσας και συναισθημάτων β ...