Ο Ζόραν Ζάεφ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και δείχνει διατεθειμένος να παίξει τη «ζαριά» της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του Συντάγματος. Χρονικά, η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Νοεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει του οδικού χάρτη που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Το «στοίχημα» Ζάεφ να περάσει τη συμφωνία μέσα από το Κοινοβούλιο, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, με βάσει τωρινά πολιτικά δεδομένα στα Σκόπια. Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Ζόραν Ζάεφ και οι σύμμαχοί του, τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας (20 ως 25% των 2,1 εκατ. κατοίκων της κατά πλειοψηφία σλαβικής χώρας) δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να πείσουν περίπου δέκα βουλευτές του VMRO-DPMNE να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει ούτε από τη Βουλή, τότε η χώρα-σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ- θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση μετά το χθεσινό «έμμεσο» όχι που είπαν οι Σκοπιανοί, μέσω της πολύς μεγάλης αποχής στο δημοψήφισμα, στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ επιχειρεί να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς και να θέσει την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας, η οποία μοιάζει δύσκολη για τον ίδιο και περίπλοκη για τη χώρα.