Υγεία

Τελικά, πόσα γεύματα την ημέρα είναι τα "σωστά";


Για τη σχέση αριθμού γευμάτων, υγείας και διαχείρισης βάρους μας διαφωτίζει ο *Άκης από τη CT Fivepercent Nutrition Team

Μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού μας, στην απώλεια και συντήρηση του βάρους μας, αλλά και στην θετική μας διάθεση. Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς, είναι το «πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε την ημέρα» τελικά, αλλά και ποια είναι αυτά τα γεύματα που συμβάλλουν σε μία υγιή απώλεια βάρους.

Για αυτόν τον συσχετισμό αριθμού γευμάτων, υγείας και διαχείρισης του βάρους μας διαφωτίζει ο *Άκης από τη CT Fivepercent Nutrition Team.

Το να τρως έξι φορές την ημέρα ή το να έχεις μια υψηλή συχνότητα γευμάτων δεν φαίνεται να αυξάνει τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με το να τρως 3 φορές την ημέρα. Αν αυτή η συχνότητα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, τότε μπορεί να είναι κάτι χρήσιμο, αλλά από μόνο του σαν γεγονός δεν θα προκαλέσει απώλεια βάρους ή αποφυγή αύξησης βάρους.

Ο μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός αποτελεί τον πιο σημαντικό μηχανισμό για την καύση των θερμίδων που καταναλώνονται από τον οργανισμό. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, σύμφωνα πάντα με το βάρος, το ύψος, την ηλικία αλλά και το φύλο.

Συχνά γεύματα μέσα σε μία μέρα μπορεί να σημαίνουν και πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων γενικότερα. Άρα το να καταναλώνεις λιγότερο συχνά γεύματα, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να διαχειριστείς το βάρος σου, με τον καλύτερο έλεγχο θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός.

Συμπερασματικά,το να τρώμε πιο συχνά γεύματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίμε περισσότερο ή δεν αποδεικνύει με κάποιο τρόπο ότι ενεργοποιείται πιο δραστικά ο μεταβολισμός για καύση ή απώλεια βάρους.

Όλα είναι θέμα θερμίδων

Θερμίδες

Αν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καις θα παχύνεις (και το αντίθετο), ανεξάρτητα με το πως διαχωρίζεις τα γεύματα μέσα στην ημέρα. Η μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης σε γεύματα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας, ενώ μπορεί να μην επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απώλεια λίπους, που κάποιος επιθυμεί.

Ένα ακόμη γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη μας είναι και το είδος φαγητού που καταναλώνουμε. Συνήθως, η κατανάλωση γευμάτων με υδατάνθρακες ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την όρεξη. Για να είμαστε σαφείς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πείνα μας, αλλά αυτοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πώς επηρεάζει η παράκαμψη γευμάτων την απώλεια βάρους;

Παλαιότερα, υπήρχε μια άποψη ότι η παράλειψη ή παράκαμψη γευμάτων μέσα στη μέρα, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμητή απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύεται πλέον από πολλές έρευνες και συνήθως καθορίζεται από τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ατόμου.

Επίσης, η κλασική δίαιτα με 5 γεύματα την ημέρα δεν φαίνεται πλέον ταιριάζει σε όλους, ούτε αποδεικνύεται ότι βοηθά στην διαχείριση της όρεξης μέσα στην ημέρα.

Άρα, αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο είναι το είδος γεύματος που θα παραλείψεις και όχι το αν το παρακάμψεις, αυτό καθαυτό.

Ένας άλλος παράγοντας επιρροής είναι και η συστηματοποίηση μιας διατροφικής ρουτίνας, η οποία μπορεί και να βοηθήσει καθοριστικά στην διαχείριση της πείνας μέσα στην ημέρα.

Ποσότητα γεύματος και ώρα φαγητού

Το βράδυ πρέπει να τρώμε πολύ λίγες θερμίδες, γιατί όσο πιο αργά, τόσο θα πιεστεί ο μεταβολισμός και θα έχουμε αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών ασθενειών. Όσο πιο νωρίς φας το φαγητό σου, το σώμα θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να σε θρέψει στη διάρκεια της μέρας, αντί να το αποθηκεύσει στο σύστημα σου ως λίπος.

Η μελατονίνη που παράγει το σώμα μας το βράδυ, μας επιτρέπει να κοιμηθούμε. Η μελατονίνη παύει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αποθηκεύει τη γλυκόζη στο σώμα. Άρα, η μελατονίνη είναι το όπλο του σώματος να μην προσλάβει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης από την τροφή. Εάν πάρεις πολλές θερμίδες με τη μελατονίνη στα ύψη, τότε παίρνεις υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Η υπερκατανάλωση θερμίδων αργά το βράδυ, προκαλεί το σώμα σου και επειδή η ινσουλίνη καταπιέζεται, το σώμα δε μπορεί να αποθηκεύσει τη γλυκόζη.

Όπως πρέπει να αποφεύγεται το φαγητό αργά το βράδυ, το ίδιο ισχύει και για το πρωινό νωρίς το πρωί. Το να τρως αφού έχεις μόλις ξυπνήσει, αποτρέπει την ομαλή λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και δε μπορεί να μοιράζει την ενέργεια σωστά στο σώμα στην πορεία της ημέρας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μην παίρνουμε πρωινό, αλλά συστήνεται αναμονή μιας ή δύο ωρών μετά το ξύπνημα για να αρχίζει το πρώτο γεύμα της ημέρας

Το συμπέρασμα:

Αδυνάτισμα, λίπος κοιλιάς

Δεν υπάρχει διαφορά στο αν θα καταναλώσεις τρία ή έξι γεύματα. Κάνε ό,τι σε βολεύει και σε κάνει να νιώθεις σωματικά καλά. Τα γεύματα χαμηλότερης συχνότητας σε σχέση με τα γεύματα υψηλότερης συχνότητας, όταν οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες είναι ίδιες, φαίνεται να προκαλούν λιγότερη πείνα.

Από πλευράς υγείας, ο καλύτερος τρόπος να χάσει κανείς βάρος (λίπος), είναι μια ισορροπημένη διατροφή με ελαττωμένες θερμίδες (κυρίως από λίπος).

Υπάρχουν διάφορες δίαιτες που υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους, όμως καθόλου δεν υπολογίζουν τα αποτελέσματα επί της υγείας και κατά δεύτερον, τα όποια αποτελέσματά τους δεν διαρκούν, καθώς αποσυντονίζουν τον μεταβολισμό!

Να θυμάστε ότι η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό. Το σώμα δουλεύει με συνήθεια, με μοτίβα. Ανταποκρίνεται στην αναμονή της τροφής.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα