Ίδρυση δικής της εφορίας, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Καταλονίας με σκοπό να διαχειρίζεται πλέον την είσπραξη μίας σειράς από φόρους και κρατικές πιστώσεις, που έως σήμερα εισπράτονταν από την εθνική εφορία, όπως επίσης και μία σειρά από έσοδα εκτός δασμών, όπως οι κλήσεις που επιβάλλει η τροχαία, τα οποία επίσης δεν εισπράττονταν απ’ ευθείας από την κυβέρνηση.
«Εstem preparats: Είμαστε προετοιμασμένοι» ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει χθες προς κάθε κατεύθυνση η ηγεσία της Καταλωνίας, δια στόματος του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Carles Puigdemont και του αντιπροέδρου και "υπουργού" Οικονομικών Oriol Junqueras, όσον αφορά την οικονομική επιβίωση της αυτόνομης περιοχής σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της.
Τουλάχιστον, όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, η τοπική κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες, εξαφορμής των εγκαινίων της νέας καταλανικής κεντρικής εφορίας (ΑΤC) στο προάστιο Μπάρι Φράνκα της Βαρκελώνης, οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να συλλέγουν το 50% των παραγόμενων φόρων στην Καταλωνία.
Η τοπική κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε τη λειτουργία άλλων 14 καταστημάτων της ATC, που θα προστεθούν στα πέντε υπάρχοντα, τα οποία θα ασχολούνται πιο επισταμένα με την είσπραξη των φόρων που έως σήμερα δεν έφθαναν άμεσα στη Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση). Σε συμβολικό επίπεδο όμως, η χθεσινή παρουσίαση αφορούσε τη δήλωση πως η Καταλωνία οικοδομεί τους δικούς της ανεξάρτητους οικονομικούς θεσμούς υπό την προοπτική της απόσχισής της από το Ισπανικό κράτος.
«Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι θέτουμε τους αναγκαίους θεσμούς ενώπιον των Καταλανών ώστε να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Puigdemont, προσθέτοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι». Υπενθύμισε δε πως η ύπαρξη μίας εφορίας «αποτελεί την εγγύηση για μία κανονική χώρα».
Με την ίδρυση της δικής της εφορίας, η Τζενεραλιτάτ δύναται πλέον να διαχειρίζεται την είσπραξη μίας σειράς από φόρους και κρατικές πιστώσεις, που έως σήμερα εισπράτονταν από την εθνική εφορία, όπως επίσης και μία σειρά από έσοδα εκτός δασμών, όπως οι κλήσεις που επιβάλλει η τροχαία, τα οποία επίσης δεν εισπράττονταν απ’ ευθείας από την καταλανική κυβέρνηση.
«Είμαστε σε θέση να εισπράττουμε έως και 42 δισεκ. ευρώ ετησίως», εξήγησε ο Junqueras, ένας αριθμός που θα πρέπει να πολλαπλασιασθεί «επί 15» βάσει των στοιχείων για τη συνολική φορολογητέα ύλη που μπορεί να διαχειρισθεί η Καταλωνία. Όπως τόνισε, η Τζενεραλιτάτ είναι σε θέση να διαχειρισθεί άμεσα το 50% των φόρων που παράγονται στην Καταλωνία.
Η λειτουργία της καταλανικής εφορίας, εξήγησε ο Junqueras, «θα μας πορίσει επίσης και την αξιολόγηση που δικαιούμαστε, που έχει άμεση σχέση με την εισπραξιμότητά μας» και δεν θα επικαθορίζεται από άλλους εξωγενείς παράγοντες.
Όπως πρόσθεσε ο Junqueras, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να λάβει η ίδια η καταλανική κυβέρνηση αποφάσεις για το χρέος της: όπερ μεθερμηνευόμενον, σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» την 1η Οκτωβρίου, η τοπική κυβέρνηση προτίθεται να συνάψει εξωτερικό δανεισμό προκειμένου να ισοσκελίσει την απώλεια από κρατικά έσοδα, που προφανώς θα παύσει να της χορηγεί το ισπανικό κράτος.
Συνεπώς, η αύξηση της ικανότητας άμεσης είσπραξης των φόρων ενδέχεται να βελτιώσει την αξιολόγηση της Καταλωνίας από τους μεγάλους διεθνείς οίκους, που έως σήμερα την κατατάσσουν στα ‘καλά σκουπίδια’, με αποτέλεσμα η σύναψη ενός δανείου να γίνει με ανεκτό επιτόκιο.