Απίστευτο δώρο στην Τουρκία έκανε ο σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το «απομονωμένο» Καστελόριζο δεν έχει κανονική ΑΟΖ!
Πρόκειται ακριβώς για την επίσημη τουρκική θέση, την οποία υιοθετεί όχι ένας απλός πολίτης ή ένα στέλεχος ενός τυχαίου ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, αλλά ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - οποίος μάλιστα διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα και υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Σημίτη, πριν αναγκασθεί να παραιτηθεί λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε η τοποθέτηση του σ' αυτή τη νευραλγική θέση.
Σε μια κρίσιμη καμπή για τα ελληνοτουρκικά, με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται και τους γείτονες να αμφισβητούν ακόμα και την ελληνικότητα του Αγαθονησίου, ο κ. Ροζάκης τους δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα, στον όποιο διάλογο γίνει, για τον καθορισμό της ΑΟΖ.
«Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές…» δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ροζάκης, υποννοώντας σαφώς ότι δεν μπορεί να έχει κανονική ΑΟΖ.
Παγίως οι Τούρκοι αμφισβητούν ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, επειδή είναι κοντά στους τουρκικές ακτές και επειδή είναι απομακρυσμένο από την ηπειρωτική και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Τώρα, φαίνεται πως τα επιχειρήματά τους «πιάνουν τόπο» και σε ανώτατους συμβούλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ροζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη tv», ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές», για να προσθέσει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα...»
Και προσθέτει ότι «το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι αυτό δεν σημαίνει, ότι, δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, απαντά:: «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο»!
Δηλαδή,«δεν είναι συνέχεια, δηλαδή, του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;», ρώτησε ο δημοσιογράφος και απαντά ο κ. Ροζάκης: «Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια;».
Επέμενε μάλιστα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελόριοζο είναι κατοικημένο νησί, ο κ. Ροζάκης απάντησε: «Έχετε μείνει στο Καστελόριζο. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας».
Συμπλήρωσε ότι το Καστελόριζο «βεβαίως, φυσικά και είναι ελληνική επικράτεια. Από 'κει και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς στις ακτές του Καστελορίζου είναι πολύ μεγαλύτερο».
Και η Γαύδος;
Στην παρατήρηση πως, αν ισχύουν αυτά για το Καστελόριζο, ισχύουν και για τη Γαύδο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ελληνικού ΥΠΕΞ, απαντά ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα»!
Αντιδράσεις
Οι δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις, ενώ επικρατεί έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείονται εξελίξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος του επιτέθηκε, λέγοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».
«Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα», είπε.
Πρόσθεσε ότι «η νησιωτικότητα της χώρας μας, είναι σάρκα από τη σάρκα μας, από την μία άκρη της ως την άλλη και δεν μπορεί να υπάρχουν απόψεις που αυτή την πραγματικότητα, να την αναιρούν ή να την βάζουν υπό αμφισβήτηση» και κατέληξε, «θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».