Το «κανάλι των εκδοτών» που διαδραμάτισε επί δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, βάζει οριστικά λουκέτο. Στις 28 Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει. Ο «θάνατος» του σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής μιντιοκρατίας, διαπλοκής και απόλυτης κυριαρχίας των βαρόνων του Τύπου στη δημόσια ζωή της χώρας.
Η χαριστική βολή δόθηκε από τον μεγαλύτερο μέτοχο, τον όμιλο Βαρδινογιάννη, που το εγκαταλείπει διακόπτοντας την ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες. Όπως υποστηρίζει, δεν βρήκε ανταπόκριση από τους άλλους δύο μετόχους – τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την κυπριακή εταιρεία στην οποία έχει περιέλθει το ποσοστό συμμετοχής του Ιβάν Σαββίδη.
Ο τηλεοπτικός σταθμός κλείνει και η εταιρεία («Τηλέτυπος ΑΕ») πηγαίνει σε εκκαθάριση, αφήνοντας τεράστια «μαύρη τρύπα» στις τράπεζες και σε προμηθευτές.
Πληρώνει «οικειοθελώς» για εργαζόμενους
Οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι θα πάρουν μόνο μικρό μέρος των δεδουλευμένων τους, που ανέρχονται συνολικά σε 9,5 εκατ. ευρώ: Περίπου 3,3 εκατ. υπολογίζεται ότι θα διανεμηθούν από την εκκαθάριση και ό,τι επιπλέον θελήσουν να δώσουν οικειοθελώς οι μέτοχοι.
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα εισφέρει το ποσό που του αναλογεί βάσει του ποσοστού συμμετοχής του στην εταιρεία και θα ζητήσει από τους άλλους μετόχους να συνεισφέρουν το μερίδιο τους. Ο Β. Μαρινάκης έχει καταβάλει ήδη ό,τι του αναλογεί, αλλά το ποσό αυτό έχει δαπανηθεί.
Να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» καλούνται η οικογένεια Μπόμπολα, ο Σταύρος Ψυχάρης (που ήταν μεγαλομέτοχος του Mega μέσω ΔΟΛ όταν δημιουργήθηκαν οι οφειλές) και η κυπριακή εταιρεία που διαδέχθηκε τον Ιβάν Σαββίδη.
Η «τρύπα» στις τράπεζες
Τεράστια ζημία θα επωμισθούν οι τράπεζες, που επί δύο δεκαετίες δανειοδοτούσαν αφειδώς το κανάλι των εκδοτών χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις. Οι συνολικές απαιτήσεις τους υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Εναντι αυτών δεν πρόκειται (κατά τις δικές τους εκτιμήσεις) να εισπράξουν πάνω από 30 -40 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων (κυρίως της ταινιοθήκης) και από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε δεσμευμένους λογαριασμούς, όπου πήγαιναν τους τελευταίους μήνες όλα τα διαφημιστικά έσοδα.
Οι τράπεζες θα αναγκασθούν λοιπόν να διαγράψουν συνολικές απαιτήσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας αναλόγως τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τους λογαριασμούς προβλέψεων για επισφάλειες.
«Καλύτερα να κλείσει, παρά στον Σαββίδη»
Θα μπορούσαν όμως να αποφύγουν αυτές τις τεράστιες απώλειες, εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης του καναλιού που είχε προτείνει πέρυσι τον Μάιο ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας είχε προσφερθεί να συμμετάσχει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση και κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων θα διασφάλιζε την εξυγίανση και τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του σταθμού.
Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε κυρίως λόγω των αντιδράσεων από πλευράς της ΝΔ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγαγε το θέμα σε πολιτικό και προσπάθησε να αποτρέψει παντί τρόπω την «κατάληψη» του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη, προειδοποιώντας μάλιστα τους τραπεζίτες να μην «τολμήσουν να προχωρήσουν» σε αναδιάρθρωση-κούρεμα των δανείων.
Η συνέχεια είναι γνωστή - και η σημερινή κατάληξη ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη από καιρό.
Απομένει πλέον μόνον η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του Mega Channel, τον οποίο ανακοίνωσε το ΔΣ της εταιρείας.