Εύσημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών απέδωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σημειώνοντας πως ήταν μια θαρραλέα πολιτική κίνηση υπέρ της ειρήνης στη περιοχή, η οποία όπως είπε δεν είναι δεδομένη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, τονίζοντας πως μέσα από τις διαφορές βρίσκεται κοινός τόπος συνεννόησης. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τα πάνω, ειδικά μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τις φιλικές σχέσεις που διέπουν τις δυο χώρες παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ μακριά και ευχαρίστησε τον κ. Ράσμουσεν για την επίσκεψη του στη χώρα μας.
«Διανύουμε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς οι χώρες είναι η μια στο Βορρά και η άλλη στο Νότο, και εμείς ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στον κοινό στόχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Δανίας.
«Μιλήσαμε για τις προκλήσεις της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως συζητήθηκε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα απασχολήσει την Ένωση τον Ιούνιο και προέταξε την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο Σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως πρέπει όλες οι χώρες να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών βρέθηκε και το μεταναστευτικό για το οποίο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του», ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να δέχεται ροές μεταναστών.
«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της ΕΕ και των κρατών- μελών της» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών».
Επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών και το θέμα της FRONTEX, «άλλωστε αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Δανού πρωθυπουργού σε Ελλάδα και Κύπρο», είπε ο πρωθυπουργός ενώ εξήρε τη συνεισφορά της Δανίας στην FRONTEX αλλά και στη στήριξη της στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.
Αναφορικά με το Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παρακολουθούμε το θέμα, αλλά παρά τη συζήτηση μας δεν καταφέραμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο Λονδίνο, είμαστε έκπληκτοι» και επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη με στόχο να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.
Τόνισε δε πως ο δρόμος της εθνικής αναδίπλωσης οδηγεί σε περιπέτειες και είναι προτιμότερος ο δρόμος της ΕΕ παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή όπως αυτές αποτυπώνονται από τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις πρωτοβουλίες με τους Βόρειους γείτονες μας όπως η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Δανό ομόλογο του για τις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές που ακολουθούν στη χώρα του λίγο αργότερα. «Οι εκλογές είναι η χαρά της δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: Θαρραλέα πολιτική κίνηση υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια, η Συμφωνία των Πρεσπών
«Ευχαριστώ πολύ Αλέξη που βρήκες το χρόνο να συζητήσεις μαζί μου πολλά πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός της Δανίας, ξεκινώντας την τοποθέτηση του. «Είμαστε διαφορετικοί αλλά πρέπει να συνεργαζόμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα και των δυο χωρών» συμπλήρωσε.
«Προφανώς και δεν μπορούσαμε εμείς από την Αθήνα να λύσουμε το θέμα της Βρετανίας. Θα πρέπει όμως, όπως είπες, να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit», σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν.
Συνεχίζοντας, ο Δανός πρωθυπουργός είπε πως«αυτά που συζητήσαμε είναι κυρίως το μεταναστευτικό». Επισήμανε πως η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή του 2015, «αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα να λύσουμε- και το μεταναστευτικό θέμα θα μας απασχολεί για χρόνια», και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία μέσα στη συνθήκη Σένγκεν και να εξασφαλισθεί μια πολιτική ασύλου. Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση και υπενθύμισε πως η χώρα του πέρσι διέθεσε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες.
Τέλος, ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση του «μακροχρόνιου προβλήματος με τη Βόρεια Μακεδονία». «Και η πρόσφατη επίσκεψη σας στα Σκόπια δείχνει ότι μοιράζεστε ένα κοινό όραμα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που δείξατε», είπε ο κ. Ράσμουσεν υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή, η οποία όπως είπε δεν είναι αυτονόητη.