Χρηστικά

Το τεστ αντοχής και τα πρόστιμα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας


Η Επιθεώρηση Εργασίας πριν μεταβεί σε επιχείρηση για επιτόκιο έλεγχο γνωρίζει ήδη ποιοι εργαζόμενοι δηλώθηκαν ότι δουλεύουν και ποιοι όχι

Το δυσκολότερο τεστ θα περάσει τον Μάρτιο η Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας, καθώς θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα υπάγονται στο νέο σύστημα, ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται, πως δεν αποτρέπονται οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται, οι παραβάσεις στη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας φτάνουν στο 16% επί των συνολικών παραβάσεων, που εντοπίζει η Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας επεκτείνεται υποχρεωτικά σε τουρισμό και εστίαση, που σημαίνει ότι στο σύστημα θα προστεθούν άλλοι περίπου 700.000 εργαζόμενοι και συνολικά οι υπαγόμενοι εργαζόμενοι στην ΨΚΕ, θα φτάσουν σε 1,5 εκατομμύριο.

Σήμερα η ΨΚΕ χρησιμοποιείται υποχρεωτικά από τράπεζες, σούπερ μάρκετ, εταιρίες φύλαξης, εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, φορείς του δημοσίου, βιομηχανία και λιανεμπόριο και καλύπτει περίπου 750.000 εργαζόμενους.

Πολλές οι παραβάσεις

Στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται πιλοτικά και προαιρετικά, αλλά από την 1η Μαρτίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Το γεγονός ότι εντάσσονται στη ΨΚΕ οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης όπου διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις, η ερχόμενη τουριστική σεζόν θα αποτελέσει ένα κρίσιμο crash test για το μέτρο και για το κατά πόσο θα αποτρέψει την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και παράλληλα οι παραβάσεις εντοπίζονται εύκολα, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας πριν μεταβεί σε επιχείρηση για επιτόκιο έλεγχο, έχει από την εφαρμογή τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν δηλωθεί ότι εργάζονται τις συγκεκριμένες ώρες, και για πόσες ώρες.

Τα προβλήματα για τον εργοδότη αρχίζουν όταν διαπιστωθεί ότι διαπιστωθεί ότι εργαζόμενος που έχει δηλωθεί, ότι έχει λήξει το ωράριό του συνεχίζει να εργάζεται χωρίς να έχει δηλωθεί υπερωρία ή ξεκίνησε να εργάζεται πριν «χτυπήσει» ηλεκτρονικά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται κυμαίνονται από 2.000 – 10.500 ευρώ ανά περίπτωση και συγκεκριμένα:

  • Η μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργασίας εργαζομένου, κοστίζει 10.500 ευρώ.
  • Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζόμενου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης κοστίζει 3.000 ευρώ.
  • Η προβλεπόμενη μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης κοστίζει 3.000 ευρώ.
  • Η εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας αν και υπάρχει υποχρέωση κοστίζει 2.000 ευρώ.
  • Η μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά κοστίζει 2.000 ευρώ.
  • Η αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο χωρίς αυτή να ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει το απολογιστικό σύστημα κοστίζει 10.500 ευρώ.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα