Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν φαίνεται να «εξαργυρώνεται» μέχρι στιγμής στη χρηματιστηριακή αγορά, που παραμένει δύσπιστη και επιφυλακτική, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για τη μεταμνημονιακή πολιτική.
Πηγή αβεβαιότητας αποτελούν επίσης οι εξελίξεις στην Τουρκία, που μπορεί να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την ελληνική οικονομία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Το βασικό πρόβλημα για το ΧΑ είναι ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αναδυόμενες αγορές, εκτιμώντας ότι ενσωματώνουν υψηλό ρίσκο, δυσανάλογο σε σχέση με τις πιθανές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις.
Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, που κινούνται σταθεροποιητικά το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά οι αποδόσεις τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, απαγορευτικά για μία νέα προσφυγή της χώρας στις χρηματαγορές.
Στο χρηματιστήριο είναι εμφανής η επίδραση από την απουσία μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, που παραμένουν αδρανή ή περιορίζονται σε κινήσεις τακτοποίησης θέσεων.
Ο τζίρος είναι αυξημένος σε σχέση με τις πολλές «νεκρές» συνεδριάσεις του Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά όχι ικανός να δημιουργήσει τάση και δυναμική στην αγορά. Σήμερα ήταν 26,5 εκατ. ευρώ – τα μισά στις τράπεζες.
Στηρίξεις, μετοχές και δείκτες
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες κινούνται πλέον κοντά στα όρια ισχυρών βραχυχρόνιων στηρίξεων, παραμένοντας σε υπερπουλεμένα επίπεδα – όπως και τα περισσότερα blue chips. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για τεχνική αντίδραση, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά με διακυμάνσεις στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης και εν συνεχεία πήραν καθοδική τροχιά, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε +0,32% στις 712,61 μονάδες, πολύ κοντά στην πρώτη βραχυχρόνια στήριξη. Ενδοσυνεδριακά πήγε +1,65% στις 722,07 μονάδες.
Ο FTASE25 κέρδισε 0,54%, κλείνοντας στις 1.887,41 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε + 0,35%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε άλμα +3,41%.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Σαράντης +6,7%, Εθνική Τράπεζα +2,4%, ΟΠΑΠ +2%, ΕΥΔΑΠ +1,9%, Βιοχάλκο, Τρ. Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ +1,5%.
Στον αντίποδα Eurobank -3,4%, Jumbo -2%, Motor Oil -1,8%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος -1,3%.