Αγορές

Τρ. Πειραιώς: Πόσο θα πέσει ακόμη η μετοχή;


Εχει χάσει 55% σε 4 μέρες! "Πάτος του βαρελιού" η "ελκυστική τιμή" για τους ξένους

Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, που βυθίζεται ολοταχώς μετά τη γνωστοποίηση των όρων της ΑΜΚ, προκαλώντας τεράστιες  ζημίες σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μικρομετόχους – αλλά και σε ολόκληρη της αγορά, που χάνει σε κύρος και αξιοπιστία.
Μέσα σε 4 συνεδριάσεις η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 54,5%, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας μειώθηκε κατά 425 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι έχασαν περίπου 425 εκατ. ευρώ - και... “το βαρέλι δεν έχει πάτο”: Η πτώση μπορεί να συνεχιστεί.

Μέχρι πότε και πού μπορεί να “πιάσει πάτο”; Είναι το ερώτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους μικρομετόχους, επίδοξους κερδοσκόπους και αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Κατηγορηματική απάντηση  δεν μπορεί να δοθεί. Οχι μόνον επειδή δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιά θα είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών – η οποία θα διαμορφωθεί στη διαδικασία του book building με βάση τις προσφορές διεθνών επενδυτών – αλλά και επειδή η αγορά έχει δικούς της “νόμους”  και τους... market makers.

Κλειδί η τιμή της ΑΜΚ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χρηματιστηριακή τιμή θα προσαρμοσθεί στην τιμή διάθεσης των μετοχών της αύξησης  κεφαλαίου. Η οποία μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί για τους όρους της ΑΜΚ, το reverse split, και τις (δήθεν) “προβλέψεις-εκτιμήσεις” διεθνών οίκων, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι για τα σχεδιαζόμενα.

Ολα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τιμή της ΑΜΚ θα είναι ελάχιστα υψηλότερη από την ονομαστική, η οποία θα διαμορφωθεί σε 1 ευρώ μετά το reverse split (μετατροπή 16,5 τωρινών μετοχών σε μία). Η διοίκηση της τράπεζας θέλει μιά τιμή που θα είναι ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές και θα διασφαλίζει την άνετη  κάλυψη της ΑΜΚ

Η JP Morgan έδωσε ήδη το μέτρο των προσδοκιών – τι θα θεωρούσαν “ελκυστικό” τα funds - προαναγγέλλοντας εμμέσως  πού θα κινηθεί η τιμή διάθεσης. Σε σχετική ανάλυση της που δημοσιοποιήθηκε την  Παρασκευή έθεσε ως βασικό  κριτήριο τον δείκτη P/TBV (σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία μετοχής).

Πού μπαίνει ο πήχυς

Κατά την άποψη των αναλυτών της (την οποία προφανώς ασπάζονται οι διαχειριστές των funds -αν δεν την υπαγορεύουν),  η σχέση αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,24.  Δηλαδή, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να μην υπερβαίνει το 24% της ενσώματης λογιστικής αξίας (TBV)

Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει την ενσώματη λογιστική αξία της νέας (μετά το reverse split) μετοχής της Τρ. Πειραιώς σε 4,25 ευρώ. Το 24%  που θεωρείται “δίκαιη και ελκυστική τιμή”, αντιστοιχεί σε 1,02 ευρώ.

Για τις υπάρχουσες μετοχές, που οι 16,5 θα γίνουν μία, η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 1,02 : 16,5 = 0,06 ευρώ. Αυτή λοιπόν είναι η βάση την οποία – θεωρητικά – πρέπει να προσεγγίσει η χρηματιστηριακή τιμή πριν γίνει το reverse split, εφ' όσον βέβαια επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για τιμή διάθεσης 1,02 ευρώ στην ΑΜΚ.

Η Eurobank Equities τοποθετεί τον πήχυ ελάχιστα ψηλότερα, υποστηρίζοντας ότι μία σχέση P/TBV χαμηλότερη του 0,30 (τιμή διάθεσης έως 30% της  ενσώματης λογιστικής αξίας) θα ήταν ελκυστική για τους επενδυτές και θα εξασφάλιζε την κάλυψη της ΑΜΚ.
Τα νούμερα σ' αυτή την περίπτωση διαφοροποιούνται ελαφρώς: Η τιμή διάθεσης φθάνει ώς και 1,27 ευρώ και η προσαρμοσμένη τιμή για τις τωρινές μετοχές διαμορφώνεται σε κάτι λιγότερο από 0,07 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές – ιδιαίτερα της JP Morgan – μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνο ως βάση υπολογισμού, καθώς εκφράζουν μάλλον “επιθυμίες” των ξένων υποψήφιων επενδυτών και δεν λαμβάνουν υπόψη το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στην ελληνική αγορά, με τις έντονες αντιδράσεις και τις επικρίσεις σε βάρος της τράπεζας, του ΤΧΣ και της κυβέρνησης.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς θα θελήσει προφανώς να δείξει ότι κρατά “σκληρή στάση” έναντι των ξένων και ότι ενδιαφέρεται για τους μικρομετόχους της και για τα  συμφέροντα του ΤΧΣ/Δημοσίου.

Σε συνεργασία με τους συμβούλους της θα ορίσει λοιπόν πιθανότατα ένα υψηλότερο εύρος τιμών διάθεσης από αυτό που υποδεικνύει η JP Morgan, επιδιώκοντας η ΑΜΚ να γίνει  στα  1,07 με 1,10 ευρώ.  Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε προσαρμοσμένη τιμή 0,065-0.067 ευρώ για τις τωρινές μετοχές.

 Τα όρια της πτώσης

Κάπου εκεί λοιπόν πρέπει να προσεγγίσει σταδιακά η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, αν δεν γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις και μεθοδικές κινήσεις στήριξης. Λογικό θα ήταν πάντως να ολοκληρωθεί η πτώση 10%-20% ψηλότερα από αυτές τις τιμές, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων η μετοχή αναμένεται ότι θα κινηθεί ανοδικά.

Η JP Morgan εκτιμάμάλιστα ότι αν η ΑΜΚ γίνει στο 1 ευρώ, η μετοχή θα έχει περιθώρια ανόδου έως και 50%.

Βέβαια αυτό δεν λέει και πολλά για όποιους έχουν τώρα μετοχές της Τρ. Πειραιώς και τις κρατήσουν: Πουλώντας τις  νέες (μετά το reverse split) μετοχές τους με +50% στο 1,50  ευρώ, θα είναι σαν να πουλάνε τις τωρινές στα... 9 σεντς (0,09 ευρώ)...

Trading και shortάρισμα

Προς το παρόν, εκτός από τους μεγαλόσχημους νέους (και ορισμένους παλιούς...) επενδυτές που θα μπουν στην αύξηση κεφαλαίου, κερδισμένοι από την πτώση είναι οι επιθετικοί παίκτες των Παραγώγων, που  “βομβάρδισαν” την αγορά με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ), πουλώντας μετοχές που... δεν έχουν, για να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Χθες άλλαξαν χέρια 39.555 συμβόλαια Ιουνίου (που αντιστοιχούν σε 3.955.000 μετοχές Πειραιώς) – 15πλάσια απ όσα διακινούνταν ημερησίως πριν αρχίσει η κατάρρευση της μετοχής.

Μεγάλος “τζόγος” γίνεται βέβαια και  στη μετοχή: Στις 4 μέρες της μεγάλης πτώσης διακινήθηκαν 122,5 εκατομμύρια μετοχές – δηλαδή το 36,8% αυτών που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και δεν είναι “κλειδωμένες στα συρτάρια” του ΤΧΣ.

Επιθετικοί traders που αγοράζουν ποντάροντας σε πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση -ανάκαμψη, έχουν βγάλει μεγάλα κέρδη – κι άλλοι “έκαψαν τα χέρια τους” πολλές φορές τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα