Επιχειρήσεις

Τραπεζίτες στο… απόσπασμα


Το σκάνδαλο διαρπαγής ακινήτων της Εθνικής μέσω της «Πανγαία» και το μπαράζ ποινικών διώξεων

Τραπεζίτες, πολιτικοί, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου που ήταν μέχρι τώρα στο απυρόβλητο, «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα»: Ποιος θα είναι ο επόμενος  στη λίστα των εισαγγελέων που έχουν πάρει το φραγγέλιο; Σοκ και δέος προκαλεί η  τρίτη μέσα σε τρεις μέρες άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον κορυφαίων τραπεζικών στελεχών, για πράξεις και παραλείψεις που επέφεραν βλάβη δημοσίου συμφέροντος προς όφελος «ημετέρων».

Μετά τις υποθέσεις Προβόπουλου –Σάλλα για τα αποθεματικά των Ταμείων και τις αγοραπωλησίες ακινήτων της της Τρ. Πειραιώς, το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει το μέγα σκάνδαλο της «Εθνικής Πανγαία». Αφορά την εκχώρηση μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας σε fund ισραηλινών συμφερόντων (Invel Real Estate) που έγινε με όρους… «δωρεάς» το 2013, όταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ήταν ο εκλιπών τον περασμένο Οκτώβριο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στενός φίλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Διαβάστε σχετικά: Σβήνουν τα ίχνη του σκανδάλου «Εθνικής Πανγαία»

Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 22 ουσιαστικά ή τυπικά εμπλεκομένων, στους οποίους περιλαμβάνονται έξι πρώην μέλη της διοίκησης και στελέχη της Εθνικής, ο επικεφαλής της Invel και ο τότε πρόεδρος του ΤΧΣ. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για απιστία και ηθική αυτουργία σ΄ αυτήν, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κατηγορουμένων είναι:

-Πέτρος Χριστοδούλου, τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014
-Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών πριν από τις δεύτερες εκλογές του 2012 και εν συνεχεία μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eθνικής Τράπεζας.
-Δημήτριος Δημόπουλος, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Αλεξ. Τουρκολιά.
-Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του ΔΣ της Eθνικής Τράπεζας έως τον Ιούλιο 2015
-Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Eθνικής Τράπεζας από το 2008 έως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ
-Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος του ΤΧΣ από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015
-Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .
-Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Eθνικής Τράπεζας.

Το deal στο Ισραήλ

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούσαν την υπόθεση από το 2014, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της αγοραπωλησίας, εκατοντάδες φακέλους και δεκάδες μάρτυρες.

Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους  με τους οποίους η «Εθνική Πανγαία» (θυγατρική εταιρεία της Εθνικής) και μαζί 241(!) ακίνητα της τράπεζας δόθηκαν στην Invel Real Estate, ένα νεοσύστατο private equity fund με βασικό εταίρο τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Beny Steinmetz, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και φέρεται ως βασικός χρηματοδότης του δεξιού κόμματος Λικούντ, καθώς και ακροδεξιών οργανώσεων.

Το θέμα έχει ενδεχομένως και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς – όπως αναφέρεται από τραπεζικές πηγές - το deal αυτό έκλεισε ουσιαστικά κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2013, με μεσολάβηση του Νετανιάχου.

Δώσαμε τα χρήματα για να μας... αγοράσουν

Η τότε κυβέρνηση και η τράπεζα το είχαν παρουσιάσει ως «πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Όμως, μόνο «ξένη επένδυση» δεν ήταν: Το fund του Steinmetz αγόρασε την περιουσία της Εθνικής με τα λεφτά της Εθνικής, πληρώνοντας στην ουσία μόνο το ¼ του ονομαστικού τιμήματος!

Οπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr στις 16 Ιανουαρίου 2016 δημοσίευμα γαι τη διαρπαγή των ακινήτων της Εθνικής

• Η Εθνική είχε μεταφέρει 241 ακίνητα στη θυγατρική «Πανγαία Εθνική». Πούλησε το 66% αυτής της εταιρείας στην Invel - υποτίθεται για να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες και να εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα.

• Το ονομαστικό τίμημα ήταν 653 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η αξία (73,5 εκατ. ευρώ) ακινήτου που εισέφερε η Invel στην «Πανγαία».

• Το ξένο fund πλήρωσε εξ ιδίων (και από δανεισμό στο εξωτερικό) μόνον 161 εκατ. ευρώ

• Για να πληρώσει το υπόλοιπο τίμημα πήρε χαμηλότοκο δάνειο 419 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!)

• Σκανδαλώδεις ήταν και οι όροι αυτού του δανείου: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%. Λίγους μήνες αργότερα η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%...

Αποπληρώνουν με τα ενοίκια της Εθνικής

Ουσιαστικά η τράπεζα  έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνειο και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα για να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, επιβαρυνόμενη επιπλέον με διαφορά επιτοκίου.

Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωλούμενων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί καταβάλλοντας ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ (!). Τα ενοίκια συμψηφίζονται με τις δόσεις του δανείου και έτσι το fund του Steinmetz δεν χρειάζεται να πληρώνει τίποτε. Σε έξι χρόνια θα έχει εξοφλήσει το δάνειο και θα του έχουν μείνει τα 241 ακίνητα, συν ό,τι άλλο θα έχει αποκτήσει η «Πανγαία».

Πήρε λοιπόν όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, με ελάχιστα δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

Σύνθετο παζλ

Το παζλ της υπόθεσης γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο στη συνέχεια, καθώς η Invel χρησιμοποιεί ως όχημα την MIG Real Estate του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου για να βάλει την «Εθνική Πανγαία» στο χρηματιστήριο. Η μετοχική της σύνθεση αλλάζει για τρίτη φορά, δυσχεραίνοντας το έργο των εισαγγελικών λειτουργών.

Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Mπορεί να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράττοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate.

Κατά φοβερή σύμπτωση(;), σχεδόν όλα τα στελέχη αυτού του fund προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις