Αγορές

"Τρέχει" το χρηματιστήριο -Υψηλές αποδόσεις - Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας το χρηματιστήριο "τρέχει" σε ρυθμούς μίνι ράλι και ο ΓΔ πολιορκεί μεθοδικά το "οχυρό" των 1.000 μονάδων, δίνοντας υποσχέσεις για έναν ακόμη κύκλο ανόδου με υψηλότερους στόχους. Σήμερα έφθασε στην "πόρτα", αλλά δεν κατόρθωσε να την ξεκλειδώσει. Η προσπάθεια θα συνεχισθεί με τη συνδρομή των ξένων κεφαλαίων που εισρέουν και δίνουν ώθηση στην αγορά.

Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, η μεγάλη "βουτιά" της Πέμπτης αποδεικνύεται αναζωογονητική για την αγορά, που απέφυγε την "υπερθέρμανση" και ανέκτησε γρήγορα τις αναγκαίες δυνάμεις για να συνεχίσει την ανοδική διαδρομή.

Η πρόσκαιρη διόρθωση δημιούργησε ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια που διαθέτουν ρευστότητα και κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται, όπως δείχνουν η αυξημένη συναλλακτική κίνηση, ο μεγάλος τζίρος και οι μεταβιβάσεις πακέτων. Σήμερα άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 129,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 42,1 εκατ. ήταν η αξία πακέτων μεταβιβασθέντων με προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι με την υπέρβαση των 1.000 μονάδων θα σημειωθεί εντυπωσιακή βελτίωση ψυχολογικού κλίματος, ο πήχυς των προσδοκιών θα ανεβεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημαντικές εισροές φρέσκου χρήματος αναμένονται από εγχώριους επενδυτές-αποταμιευτές, που παρέμεναν ως τώρα επιφυλακτικοί βλέποντας τις τιμές των μετοχών να κινούνται ανοδικά με έντονη μεταβλητότητα.

Σημαντική παράμετρος για τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες καταγράφουν  μικρά κέρδη (DAX και CAC40 +0,5%), παίρνοντας ώθηση μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου ο Dow Jones και ο S&P500 κερδίζουν τώρα +1,4%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Στο προσκήνιο παραμένει η μετοχή της Attica Bank (+30%), που έχει κερδίσει περίπου 110%(!) στις έξι συνεδριάσεις μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το γκρουπ Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ.

 Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος και έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +2,11% στις 999,67 μονάδες και τερμάτισε στις 997,82 με κέρδη 1,92%. Κατά 1,89% ενισχύθηκεο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.421,37 μονάδες.Ανοδο 2,02% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,31% και έκλεισε με κέρδη 3,15%. Ολες οι μετοχές του κλάδου ενισχύοθηκαν. Την Attica Bank (+30%) ακολούθησαν Πειραιώς +4,8%, Εθνική +3,6%, Alpha  +3,5%, Eurobank +1,9%, Τρ. Ελλάδος +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Σαράντης +5,7%, ΔΕΗ +5%, ΕλβάλΧαλκόρ +3,5%, Lamda +3,2%, Βιοχάλκο +3%, Aegean +2,2%,  Μυτιληναίος +2,1%, ΕΥΔΑΠ +2%, Τιτάν +1,8%, Motor Oil +1,5%.

Στο κόκκινο μόνον δύο μετοχές: Jumbo -1,2%,  Ελλάκτωρ -0,4%..

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΧΑΕ +8%, Αβαξ +7,7%, Cenergy +2,6%, Πλαστικά Θράκης +2,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα