Αγορές

Τσουνάμι “έπνιξε” το ΧΑ -Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές -11%, χάθηκαν 670 εκατ.


“Φαντάσματα” από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του παρελθόντος και οδυνηρές μνήμες από την πρόσφατη ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς “ξύπνησε” η είδηση ότι η Alpha Bank  θα πραγματοποιήσει μεγάλη ΑΜΚ, επιδιώκοντας να αντλήσει από την αγορά και από τους μετόχους της 800 εκατ. ευρώ. Οι φήμες – και η επίσημη επιβεβαίωσή τους στη συνέχεια - προκάλεσαν καταστροφικό “τσουνάμι” ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, που “έπνιξε” τις τραπεζικές μετοχές, βυθίζοντας τους δείκτες.

Περίπου 670 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας εξανεμίστηκαν μόνο από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες και στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο αυξάνεται και η περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά αβέβαιη.

Χρυσή ευκαιρία για επιθετικά χαρτοφυλάκια και  επίδοξους κερδοσκόπους, που είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν μεγάλο ρίσκο κυνηγώνταςγρήγορες υψηλές αποδόσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Κρίσιμες θα είναι οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, στις οποίες αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα – ιδιαίτερα στη μετοχή της Alpha, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιούς όρους θα γίνει η ΑΜΚ.

 Τα σενάρια για τις τράπεζες

Το χειρότερο για την αγορά είναι ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Μετά την πραγματοποιηθείσα ΑΜΚ της Πειραιώς και την ανακοινωθείσα της Alpha, ενισχύονται πλέον οι φήμες ότι  την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί η Εθνική και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα ακολουθήσουν η Eurobank και Attica Bank.

ΟΙ αυξήσεις κεφαλαίου που αναγκάζουν παλαιούς μετόχους και μικροεπενδυτές να “βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη" για να  αποφύγουν ή να περιορίσουν τη ζημία, προκαλούν... “αλλεργία” και αποστροφή στην αγορά.
 Γι αυτό η πρώτη αντίδραση ήταν εξαιρετικά υπερβολική και η ψυχραιμία θ' αργήσει να επανέλθει στο ΧΑ.

Η αντίδραση εκδηλώθηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με εσπευσμένες μαζικές ρευστοποιήσεις και υπερπροσφορά, που οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη στο -16%! Μετά από μια πρόσκαιρη ανάκαμψη, μετοχές και δείκτες πήραν πάλι την κατιούσα και στις 14:00-14:30 σημείωσαν χαμηλά ημέρας.

 Μετοχές και δείκτες

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η μετοχή της Alpha Bank, που κλείδωσε μετά τις 13:00  στο limit down (-30%) και έμεινε εκεί πολλή ώρα, χωρίς αγοραστές. Στην κατώτατη τιμή ημέρας άλλαξαν χέρια περίπου 9,5 εκατ. μετοχές της τράπεζας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης διακινήθηκαν συνολικά 75 εκατ. μετοχές Alpha, που αντιστοιχούν σε 5% της τράπεζας!

Η εικόνα στο ταμπλό βελτιώθηκε σταδιακά το τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης, καθώς περιορίστηκαν οι απώλειες των άλλων τραπεζικών μετοχών και των blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -4,04% στις 852,54 μονάδες, διασπώντας καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Τερμάτισε στις 867,56 μονάδες, με απώλειες 2,35%.

Το στοίχημα για τη συνέχεια είναι να παραμείνει  πάνω από τις 865 μονάδες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω σημαντικής πτώσης.

O FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,04%, κλείνοντας στις 2.085,96 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -16,07% και ανακάμπτοντας τερμάτισε με απώλειες 10,93%. Η Alpha "έσυρε το χορό του... Ζαλόγγου" με -27,2%. Η Εθνική από -16,4% έκλεισε -5,7%, η Eurobank που έχανε -9,2% έκλεισε -4,1%, οι απώλειες της Πειραιώς περιορίστηκαν από -7,6% σε -5,7%. Κατά 5% υποχώρησε η Attica Bank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης