Τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή, παρουσίασε στη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Σε μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση, οι εκπρόσωποι των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων τάχθηκαν, μέσω του Προέδρου του Β.Ε.Α Παύλου Ραβάνη, υπέρ της προωθούμενης μεταρρύθμισης με τις επτά κλίμακες ελεύθερης επιλογής εισφορών και της αποσύνδεσής τους από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, τα έτη ασφάλισης, το ύψος του κατώτατο μισθού. Ιδιαίτερα θετικό, είναι ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική τη μεταβολή του υπάρχοντος καθεστώτος, όσον αφορά το ύψος των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ του κλάδου υγείας. Με το νέο σύστημα, οι εισφορές υγείας ξεκινούν από 55 ευρώ και από την 2η κλίμακα εισφορών και μετά παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ το μήνα, με στόχο να υπάρξει κίνητρο επιλογής υψηλότερων εισφορών, για την εξασφάλιση υψηλότερων κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σε πρώτη φάση, ο ασφαλισμένος στο τέλος κάθε έτους, θα έχει τη δυνατότητα με βάση την εισφοροδοτική του ικανότητα, να επιλέγει, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών του.
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε, ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2020 και έως το 2023 κατά 5 μονάδες, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ. Η μείωση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 κατά 0,9 μονάδες, μόνο για τους εργαζόμενους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Ο υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών απέναντι στην καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης, ζήτησε τις προτάσεις των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να μεριμνήσει για την ικανοποιητική αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, για όσους εργάστηκαν από 30-35 χρόνια και πάνω και έχουν καταβάλλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις. Ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε για την αύξηση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ) αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου και για την δημιουργία ενός ανταποδοτικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και ασφαλιστικής συνείδησης στους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση του Β.Ε.Α τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, για τη δημιουργία του e- ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα διαθέτει ενιαία ηλεκτρονική και διοικητική δομή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τη διοίκηση του Β.Ε.Α - στην οποία εκτός από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Κ. Δαμίγος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ε. Ρήνας, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος κ. Ι. Μάνος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ε. Τζίβας, και το μέλος του Β.Ε.Α κ. Γ. Παύλου - σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου για τη μετεξέλιξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν θετικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις επιχειρήσεις.