Πολιτική

Βορίδης: Εμπόδιο στην ανάπτυξη η δημόσια διοίκηση που βραδυπορεί


«Το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον των Βαλκανίων αποτελεί για εμάς, μια στρατηγική επιλογή» δήλωσε, προσερχόμενος στο Balkan Forum στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας τη σημασία που έχει η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής, μέσα και από την ψηφιακή αναβάθμιση και την επικοινωνία των δημοσίων διοικήσεων των χωρών της περιοχής.

«Το Balkan Forum αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των διοικήσεων των βαλκανικών χωρών και θέτει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που μας απασχολούν», σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις διαλειτουργικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των χωρών και να διευκολυνθεί η εμπορική συνεργασία και η αναπτυξιακή τους προοπτική και σημείωσε: «Καθώς ο κόσμος αλλάζει, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, ο τρόπος με τον οποίο θα συγχρονιστούν οι δημόσιες διοικήσεις μεταξύ τους είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα και για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες».

Στην ομιλία του, ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης πως εάν οι δημόσιες διοικήσεις δεν ακολουθήσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη, με επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. «Οι δημόσιες διοικήσεις δεν θα σταματήσουν να παίζουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται αντιληπτό ως πρόσκομμα, ως βαρίδι, ως καθυστέρηση», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Να γιατί το θέμα του συνεδρίου είναι τόσο σημαντικό τόσο ζωτικό για την εξέλιξη των πραγμάτων».

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πραγματικά μεγάλα βήματα, άλματα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σημείωσε ο κ. Βορίδης και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ή πρόκειται να αναληφθούν για τη βελτίωση του ψηφιακού περιβάλλοντος στη δημόσια διοίκηση.

«Δεν μπορείς να έχεις θετική εξέλιξη, αν οι άνθρωποι που χειρίζονται τη δημόσια διοίκηση δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν φτάνει μόνο η πλατφόρμα, κάποιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από την πλατφόρμα και τη χειρίζεται. Αν έχω απλώς το εργαλείο, στην πραγματικότητα δεν έχω κάνει τίποτε. Άρα γεννιέται το ζήτημα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, που ίσως δεν ξέρει να λειτουργεί σε αυτό το περιβάλλον. Εδώ ο ρόλος του ινστιτούτου, που έχουμε, είναι πολύ κρίσιμος, όπως και η συνεργασία με τη Microsoft».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα με άλλες χώρες για ένα πρόγραμμα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων στην Αλβανία, ενώ προωθεί και συνεργασίες και με τη Σερβία και τη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη εισαγωγής σύνθετων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη για χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός «μηχανισμού ορθολογικής κατανομής των αρμοδιοτήτων», που ασκούνται από δημόσιους φορείς.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η συνεργασία με τις δημόσιες διοικήσεις βαλκανικών χωρών», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να διευρυνθεί το Balkan Forum, με εργαστήρια και με τη συμμετοχή ειδικών ανά τομείς από τη χώρα μας και τις χώρες των Βαλκανίων.

Συνεχάρη δε τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη για τη διοργάνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα