«Είχαμε πει ότι θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτή τη συζήτηση δεν την ανοίγουμε για να την ανοίξουμε, ούτε ντε και καλά πρέπει να κάνουμε έναν νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», τόνισε χθες το βράδυ από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
«Έχουμε πάρα πολλά μικρά ποσοστά συμμετοχής σαν χώρα μέσα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτό όμως έχει τεράστιες επιπτώσεις, κυρίως και πρώτα από όλα στο εισόδημα. Πως μπορεί ο αγρότης να διεκδικήσει εισόδημα αν δεν είναι οργανωμένος, αν δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή; Αν δεν είναι οργανωμένος μέσα σε σχήματα και μηχανισμούς που του επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο; Κατανοούμε την επιφύλαξη που έχουν πάρα πολλοί παραγωγοί, για ένα συνεταιριστικό κίνημα το οποίο έχει παθογένειες πολλές, τις οποίες τις σέρνει από το παρελθόν» ανέφερε.
Για αυτό, εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός, και με αυτό το νομοσχέδιο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, δίνοντας μια σειρά από δυνατότητες και κυρίως τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να επιλέξουν, αν αυτοί το θέλουν, να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό κεφαλαιακά προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει, σε πραγματικότητες οικονομικές που διαμορφώνονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα, και που επιτρέπουν τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρικών σχημάτων που ουσιαστικά παίρνουν και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής. Για αυτό λοιπόν έχουμε φτιάξει μέσα σε αυτόν τον νόμο εργαλεία τέτοια τα οποία επιτρέπουν ακριβώς τους συνεταιρισμούς να σταθούν ανταγωνιστικά, μέσα στο καινούργιο περιβάλλον».
«Άρα λοιπόν με μία σειρά από παρεμβάσεις που κάναμε, νομοθετήσεις, διεπαγγελματικές οργανώσεις, πιστεύουμε πολύ σε αυτές», πρόσθεσε και εξήγησε:
«Τεσσερισήμισι χρόνια πήρε στο ΣΥΡΙΖΑ, να εκδώσει μια υπουργική απόφαση για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Την εξέδωσε μία εβδομάδα προ των εκλογών. Μέσα σε αυτό το εξάμηνο έχουμε κάνει νόμο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, κάναμε νομοθεσία, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση και προχωράμε πλήρως στη διαδικασία της οργάνωσης της αγοράς. Και μπροστά μας θα ολοκληρώσουμε μία σειρά από παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μορφοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε θεσμικά την εκπροσώπηση των αγροτών αλλά και την οργάνωση της αγοράς. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα στο βαθμό που αυτό που είναι δυνατό από το κράτος, βασικά ζητήματα, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας». Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας:
«Έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, όπου εμβληματικά στοιχεία αυτού του κομματιού ήταν βεβαίως η αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί είναι και το βασικό εργαλείο στήριξης συγκεκριμένων πολιτικών που έχουμε για τους παραγωγούς μας. Και μόνο το γεγονός που έχουμε καταφέρει να απεμπλέξουμε τα σχέδια βελτίωσης, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα εκμηχάνισης της γεωργίας μας, γιατί στην πραγματικότητα συνδέονται με τη χρηματοδότηση για την προμήθεια γεωργικών ελκυστήρων, τρακτέρ, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά σημαντικά για όλη την προσέγγιση πια της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής. Ήταν ένα μέτρο που ήταν σταματημένο εδώ και ενάμισι χρόνο, και δεν μπορούσε να προχωρήσει αξιοποιηθεί από τους παραγωγούς μας.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης , μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στη διάρκεια του 2020 αναφέρθηκε, μετά από σχετική ερώτηση, στο σχεδιασμό και την ένταξη μεγάλου αριθμού αρδευτικών έργων (πέραν των 31 που ήδη έχουν προγραμματιστεί) σε συνδυασμό και με το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο καλών καλλιεργητικών πρακτικών, κάνοντας λόγο για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ώστε η άρδευση να επιτυγχάνεται με κανόνες ορθής διαχείρισης.
Ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να τονίσει πως «ένα από τα θέματα τα οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να διαμορφώσουμε όρους μίας ενιαίας και συγκροτημένης έκφρασης των αγροτών, χρειαζόμαστε να ενοποιήσουμε θεσμικά την εκπροσώπηση των αγροτών», ενώ μιλώντας για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές, τόνισε πως είναι μια κλασσική θέση που προέρχεται από το ΚΚΕ, την ξέρω και αυτή η θέση είναι απολύτως εσφαλμένη, για να εξηγήσει:
«Κατώτατες εγγυημένες τιμές σημαίνει πως πάντα θα πηγαίνουμε στις κατώτατες τιμές. Είναι μια καταστροφική πολιτική σε ανοικτή οικονομία η πολιτική των κατωτάτων τιμών, καταστροφική για τους παραγωγούς μας».
Μιλώντας για το αγροτικό πετρέλαιο τόνισε πως μας ενδιαφέρει, το εξετάζουμε, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνει, θυμόμαστε όμως από την άλλη μεριά, ότι ουσιαστικά εκείνοι που ουσιαστικά το κατήργησαν το αγροτικό πετρέλαιο έγινε με ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2015 και εφαρμόστηκε το 2016. Έχουμε όμως πει ότι αυτό θα γίνει όταν υπάρξει συνολική δυνατότητα στα πλαίσια του δημοσιονομικού κόστους, κατέληξε επίσης ο κ. Βορίδης.
Ακόμα ο κ. Βορίδης μίλησε για προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και για ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με την Τουρκία όπως είπε, να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή και τη σταθερότητα και ενδεχομένως για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ακόμη πως η πατρίδα μας, είναι μια δύναμη σταθερότητας μια δύναμη ειρήνης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ