Τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, ανέδειξε με παρέμβασή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να αφανίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά» και κάλεσε την Επιτροπή να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να εξετάσει εναλλακτικές ενίσχυσης του τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ουγγαρίας για την προστασία των μελισσών, ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί, ιδιαίτερα στο σημείο ενίσχυσης της προώθησης και εμπορίας του ευρωπαϊκού μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων και την ανάδειξή τους, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων, μέσω της επισήμανσης και της κατοχύρωσης γεωγραφικών ενδείξεων.
Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη διαφωνία της χώρας μας στον καθορισμό υποχρεωτικού ενιαίου ποσοστού επί των συνολικών κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών της στόχων.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η πρόταση αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της μίας λύσης για όλους και ενέχει τον κίνδυνο να μη λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τους τομέα».
Τέλος, συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία με την Κίνα και εξήρε την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς, όπως είπε παρέχει σαφείς όρους προστασίας, πράγμα που ήταν πάγια θέση και του ιδίου, αποφεύγοντας ρήτρες κεκτημένων δικαιωμάτων τύπου grandfathering.